Sammenstøt mellom syklist og bil i sentrum

En syklist og en bil hadde tirsdag ettermiddag et sammenstøt i Grønnegata.

Bilen fikk en bulk og syklisten fikk et kutt i hodet, det skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Syklisten er tatt med til legevakta for sjekk.

– Vitner opplyser at syklisten brøt vikeplikten med at han kom syklende gjennom krysset, og traff bilen.

Politiet oppretter sak.

Arrangerer digital jobbmesse for arbeidssøkere i Troms

1. oktober arrangerer NAV Tromsø, Karlsøy, Balsfjord, Storfjord og Lyngen en digital jobbmesse, den første i regionen.

Dette kommer fram i en pressemelding fra NAV Troms og Finnmark.

Tanken bak jobbmessa er å legge til rette for at de som er jobbsøkere eller er permittert, skal få gode muligheter for å finne seg en ny eller annen jobb.

– På jobbmessa kan alle som vi møte arbeidsgivere som trenger nye arbeidsgivere, og snakke med NAVs markedsrådgivere, sier leder i NAV Tromsø, Geir Jakobsen.

Han skriver videre at de som ønsker å delta, kan registrere sin CV på www.jobbmesse.no.

UNN-ansatt koronasmittet – pårørende og kolleger satt i karantene

En person har testet positivt på covid-19 i Tromsø, melder kommunen torsdag formiddag.

Vedkommende har vært i Oslo i helgen, og fikk symptomer etter retur til Tromsø. Vedkommende testet seg i går, 30. september, og svar på prøven fikk vi i formiddag. Smittesporingsarbeid pågår, opplyser Tromsø kommune.

Litt før klokken 12.30 melder UNN om at én av deres ansatte i Tromsø er smittet. UNNs kommunikasjonsrådgiver bekrefter at dette er samme smittetilfelle som kommunen gikk ut med en snau time tidligere.

UNN skriver følgende i sin pressemelding:

«Vedkommende gikk på jobb uten symptomer i starten av uka, men fikk symptomer onsdag. Den ansatte forlot straks arbeidsplassen, og tok en covid-19-test som viste seg å være positiv. Vedkommende har hatt kontakt med fem pasienter, som alle er varslet. To av disse er i karantene inne på sykehuset, mens de tre andre er i hjemmekarantene i sine respektive kommuner, hvor kommuneoverlegene er varslet. UNN har satt i gang smittesporing, og åtte medarbeidere er nå i karantene.»

Politiet: Knivstikkingen oppklart – de to gjerningsmennene var under 15 år

Gjerningspersonene fra knivstikkingen på Tromsøbrua tirsdags morgen har meldt seg til politiet.

– Selv om det gjenstår etterforskning rundt blant annet motiv, hendelsesforløp og kriminaltekniske spor, så regner vi saken som oppklart, sier leder for etterforskningsseksjonen Lene Fabek ved Tromsø politistasjon i en pressemelding.

Fordi gjerningspersonene er under den kriminelle lavalderen på 15 år, vil det ikke bli en ordinær straffesak. Politiet følger opp saken med gjerningspersonene, foreldrene og barnevernet.

– Dere regner saken som oppklart, vil det bety at gjerningspersonene har tilstått?

– Vi regner saken som oppklart, og ønsker ikke å kommentere videre hva det betyr, sier Fabek til iTromsø.

– Vi kommer til å etterforske saken ferdig, men regner saken som oppklart. Vi kommer ikke til å gå mer i detaljer rundt saken, legger hun til.

Går tilbake til fossilt drivstoff etter avgiftsøkning på biodiesel

Troms og Finnmark fylkeskommune har i dag kontraktsfestet bruk av fornybar biodiesel på majoriteten av sine busser. Regjeringen har nylig innført veibruksavgift på biodrivstoff med virkning fra 1. juli. Avgiften utgjør 3,62 kr per liter og medfører en betydelig økning i avgiften som bussoperatørene betaler for drivstoff, skriver Troms og Finnmark fylkeskommune i en pressemelding torsdag formiddag.

– Bruk av biodrivstoff er mer miljøvennlig enn bruk av fossil diesel. Det er også grunnen til dette er en vanskelig sak, siden konsekvensen av avgiftsøkningen vil føre til overgang til fossil diesel. Det kan umulig være den politiske intensjonen bak avgiften, uttaler fylkesråd for samferdsel Kristina Hansen (Ap).

Tide har nå sendt et krav om kompensasjon på 5,7 millioner kroner, for merkostnader for perioden 1. juli til 31. desember 2020. Fylkeskommunen har foreløpig ikke tatt stilling til kravet.

I pressemelding opplyser fylkeskommunen at de vurderer avgiftsøkningen som en merkostnad som ikke er økonomisk gjennomførbar innenfor de rammene som er satt for kollektivtrafikken.

– Vi har vurdert det slik at vi ikke har annet valg enn å gå over til fossil diesel, og spare oss for avgiftsøkningen. Dersom det blir klart at staten kompenserer for avgiftsøkningen vil vi gå tilbake til biodrivstoff igjen, uttaler Hansen.

Seks sjåfører tatt i fartskontroll på Kvaløya

UP avholdt fartskontroll i en 50-sone på Kvaløysletta onsdag kveld. Her ble seks personer bøtelagt for å bryte fartsgrensen.

Høyeste hastighet var 63 km/t.

I disse tunnelene blir det redusert fremkommelighet

STENGES: Ryatunellen er blant tunellene som stenges i kveld. 

Statens vegvesen melder på sine nettsider at de kommer til å gjennomføre vedlikeholdsarbeid på flere tunneler i Tromsø onsdag kveld. I den anledning vil man bare kunne kjøre gjennom tunnelene på bestemte tidspunkt.

Dette innebærer følgende tunneler:

Ryatunellen: Stengt fra kl. 22.00 til torsdag 05.00. Gjennomslipp kl. 23.00, 00.00, 02.00 og 04.00. Utrykningskjøretøy kan passere.

Kvalsundtunellen: Manuell dirigering fra kl. 20.00. Forsinkelser opp til en time, vent på ledebil. Utrykningskjøretøy kan passere.

Politiet rykket ut til «hissig kvinne med kniv»

Klokken 12.30 onsdag mottok politiet en melding om en «hissig kvinne med kniv» i Tromsdalen. Det skal ha vært to personer sammen i forbindelse med denne hendelsen.

To patruljer var raskt på stedet og har nå tatt hånd om både kvinnen og en mann som var på stedet, politiet skal ha kontroll på situasjonen. Patruljen pågrep kvinnen med kniv og undersøker nå bakgrunnen for hendelsen.

Politiet skriver på Twitter at de ikke har noen indikasjoner på at hendelsen har en sammenheng med knivstikkingen i Tromsdalen, natt til tirsdag.

Stjålet bil kom til rette

Onsdag morgen fikk politiet inn en melding om en bil som var stjålet i løpet av natten. Bilen skulle ha vært stjålet fra en adresse nær sentrum.

Noe senere fikk politiet melding om at samme bil befant seg i Tromsdalen. Bilen er undersøkt og overlevert til eieren.

Saken blir etterforsket av politiet.

Fant stjålet moped

Politiet mottok onsdag morgen rett før klokken 08.30 en melding om at to personer skal ha trillet en moped og en sparkesykkel, hvorav mopeden skal ha blitt gjenkjent som stjålet fra husstanden til vedkommende som meldte om hendelsen.

Umiddelbart søkt skal ha b litt avsluttet uten resultat. Senere fikk politiet et tips fra publikum som førte til at mopeden ble funnet. Nå er den mopeden overlevert rettmessig eier.

Nå stenges denne tunnelen

Tromsøysundtunnelen stenges på kveldstid.  Foto: Tor Farstad

Statens vegvesen kommer til å jobbe med vedlikeholdsarbeid på nattetid i dagene fremover. I den anledning vil Tromsøysundtunnelen i retning Breivika – Tomasjord bli stengt.

Stengeperioden vil være fra 28. september til 9. oktober i tidsrommet 21.00 til 05.00 neste dag.

Det melder Statens vegvesen på sine nettsider.

Disse mister strømmen mandag

  Foto: Jon Terje Eiterå

Troms Kraft Nett melder på sine nettsider at enkelte husstander kommer til å miste strømmen en periode mandag. Grunnen er at de kommer til å jobbe på strømnettet.

Følgende adresse mister strømmen:

Fra kl. 09.00 – 13.00: Erik Vangbergs gate 1 og Søren Zakariassens gate 14.

Fra kl. 09.30 – 14.30: Deler av Kobbevågveien.

Kvinne mistenkes for promillekjøring

Politiet i Tromsø melder at ei dame i 30 årene har kjørt ut av veien ved Hundbergan. Kvinnen er pågrepet fordi hun mistenkes for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand.

Senioruniversitetet gjenåpner onsdag i Rødbanken

SENIORUNIVERSITETET TILBAKE: Onsdag starter forelesningene til Senioruniversitetet i lokalene i kjelleren på Rødbanken igjen etter å ha vært avlyst helt siden korona-utbruddet i vår.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Senioruniversitetet i Tromsø har hatt korona-opphold helt siden i vår, men nå har ledelsen for den populærvitenskapelige forelesningsserien bestemt seg for å gjenoppta aktiviteten.

Onsdag førstkommende vil den første forelesningen gå av stabelen i Rødbanken. Da vil tema være «Tyske fangeleirer under krigen og norske landssvikleire etter krigen».

Som følge av smittevernregler vil forelesningene ikke kunne omfatte like stort publikum, men det har arrangørene tenkt å løse ved å kjøre en reprise like etter den første forelesningen.

Styreleder Reidar Vollstad i Senioruniversitetet sier til iTromsø at det vil bli stilt strenge krav om å overholde myndighetenes restriksjoner som avstand og bruk av Antibac osv.

– Ettersom det blir plass til færre tilhørere enn normalt, vil vi kjøre to foredrag etter hverandre som deltakerne kan velge mellom å melde seg på, sier han.

Det første foredraget vil bli holdt klokka 11, men det andre vil bli holdt klokka 12.30 – og de publikum må melde seg på foredraget de ønsker å gå på.

Uka etterpå – onsdag 07. oktober foreleser professor Ørjan Olsvik om virus og virussykdommer

Påfølgende uke blir det professor Hallvard Tjelmeland som skal forelese om rettsoppgjøret etter 2. verdenskrig.

Scooter velta i Tromsdalen

  Foto: Privat

Politiet i Tromsø melder at en scooter har velta i rundkjøringa ved Pyramiden i Tromsdalen. Politi og ambulanse er på stedet og føreren blir tatt hand om. Føreren er i følge politiets melding muligens noe skadet. Trafikken dirigeres på stedet.

Sykkeltyv tatt på fersken ved Fjellheisen

Troms politidistrikt skriver på Twitter søndag formiddag at en mann i 20-årene er tatt på fersken i å prøve stjele en sykkel fra Fjellheisen i Tromsdalen.

Det var sykkeleieren selv som oppdaget tyveriforsøket og tilkalte politiet. Eieren ønsket ikke å anmelde saken og mistenkte ble bortvist fra stedet.

Operasjonsleder i politiet, Beate Helberg, sier at politiet fikk meldingen litt før 10.30 og var på stedet få minutter senere.

– Eier har kommet til sykkelen da mannen forsøkte å få opp låsen og avbrøt ham i forsøket. Vi ble tilkalt for å bringe på det rene hvem mannen var og for å få kontroll på situasjonen, sier Helberg til iTromsø og legger til at politiet kjenner 20-åringen fra før.

Både sykkeltyven og eieren var på stedet da politiet ankom, men Helberg vet ikke hvorfor tyven ble igjen.

– Jeg har ingen informasjon om at eieren holdt ham fysisk igjen, men han ble værende. I og med at eieren ikke ønsket å anmelde så var de kanskje blitt enige om å skvære opp, sier hun.

Politiet fant mann på Strandtorget som blødde fra hodet

Troms politidistrikt har vært ofte på Twitter natt til søndag for å oppdatere om hendelser knyttet til fester, vold og alkohol.

Politiet rykket ut etter melding om slagsmål med flere personer involvert på Stortorget. Da patruljen ankom var det ingen der, men politiet traff litt senere en mann i 20-årene som sa han var blitt utsatt for vold relatert til denne hendelsen.

På Strandtorget kom politiet over en mann som blødde fra hodet etter å ha vært involvert i en slåsskamp. Gjerningspersonene hadde forlatt stedet og vitner ble avhørt. Fornærmede ble tatt med til legevakt for undersøkelse og forholdet er anmeldt.

En mann i 20-årene ble rett før klokka 23 lørdag kveld innbrakt og satt i drukkenskapsarrest da han åpenbart var ute av stand til å ta vare på seg selv.

Politiet var også på en adresse langs Strandvegen og løste opp i et slagsmål før de avsluttet festen. Det er ikke første gangen denne adressen blir oppsøkt av politiet i helga. Festarrangør får et pålegg om å avslutte og holde det stilt for resten av natten.

Sist, men ikke minst, var politiet på en adresse i Breivika etter melding om støy og slagsmål. Stille og rolig ved politiets ankomst og ingen ønsket å anmelde noe av det som skjedde.

Sjurelv vil bli kraftlag-direktør

Hilde Sjurelv varslet nylig sin avgang i luftambulanseselskapet Babcock. 

Nylig avgått driftsleder i Babcock, Hilde Sjurelv fra Tromsø er en av søkerne som hittil har vært unntatt offentlighet til stillingen som direktør for Luostejok Kraftlag i Finnmark.

Det melder iFinnmark.no lørdag kveld.

Sjurelv bekrefter overfor avisen at hun er en av søkerne, og sier hun ikke har kunnet bekrefte det mens hun var ansatt i Babcock.

Hilde Sjurelv er gift med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som nylig ble utnevnt til ny Fiskeridirektør.

Benonisen inn i fylkesledelsen

NESTLEDER: Mari-Ann Benonisen er ny nestleder til Norsk Sykepleierforbund i Troms og Finnmark. Foto: Privat 

Mari-Ann Benonisen fra Tromsø er valgt til ny nestleder i fylkeslaget til Norsk Sykepleierforbund i Troms og Finnmark. Ny fylkesleder er Lena Røsæg Olsen fra Dyrøy og nestleder fra Finnmark er Åshild Østlyngen.

Benonisen kommer fra stillingen som avdelingsleder i hjemmetjenesten i Tromsø kommune.

Varsler tilsynskampanje om passasjertelling

Sjøfartsdirektoratet varsler at de denne høsten vil ha økt fokus på kontroll av telling av passasjerer på ferger i landet.

– Vi håper at det er god kontroll på dette viktige temaet når vi nå inspiserer ulike fergesamband, sier leder for operativt system, Alf Tore Sørheim, i en pressemelding.

Det er «Forskrift om passasjerregistrering på skip» som regulerer kravene til telling og kontroll av antall passasjerer før en legger fra kai. Etter at det ble innført autopass på flere samband fikk direktoratet flere bekymringsmeldinger knyttet til dette.

– De første kontrollene i 2019 viste at flere ikke hadde god nok kontroll på passasjertallet, sier Sørheim.

Endringer i amerikanernes spisevaner kan gi muligheter for norsk sjømat

ENDRET SPISEVANENE: Under koronatiden har amerikanere endret spisevanene sine og spist mer fisk. Bildet er att i Montclair, New Jersey i sommer.   Foto: Seth Wenig/Scanpix

Koronakrisen har endret spisevanene til amerikanerne. Det kan være gode nyheter for norsk sjømat.

En ny rapport fra USA viser at amerikanerne har fått større oppmerksomhet rundt mat og helse og at de gjerne betaler mer for sunn mat. Sjømatrådet mener det er gode nyheter for norsk sjømat.


Sjømatministeren er ikke betenkt over mer oppdrett tross stort konfliktpotensial

Her møter sjømatministeren torsken som kan bidra til å dekke matbehovet i verden. Men før torskeoppdrett blir en stor næring må konfliktene i fjordene løses.


– I den lavtlønnede delen av befolkningen har forbruket gått opp fordi offentlig støtte har ført til økt kjøpekraft, forteller Sjømatrådets fiskeriutsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Hun forteller at kjøp av fisk i dagligvarehandelen har gått opp med ni prosent i koronaperioden. Spisevanene har gått fra at tre av fire måltider ble spist på restaurant, til at 88 prosent av måltidene ble spist hjemme våren 2020.


Ny rapport fra NHO:

– Nord-Norge trenger 30.000 nye arbeidsplasser

For å opprettholde dagens velferd må det skapes 30.000 nye lønnsomme areidsplasser bare i Nord-Norge de neste 10 årene. Det kommer fram i en ny rapport fra NHO.


Fiskeriutsendingen mener amerikanernes endringer vil bety større mulighet for norsk sjømat, fordi forbrukerne skjønner at de kan kjøpe frossen fisk som likevel har god kvalitet.

Rykket ut til trafikkuhell: Fant veltet personbil, men ingen sjåfør

Natt til lørdag rykket politiet ut etter melding om et trafikkuhell på Strandvegen, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Der fant de en personbil liggende på siden utenfor veibanen. To personer er sett løpende vekk fra området. Alt tyder på at det bare er et kjøretøy involvert, skriver politiet cirka klokka 04 natt til lørdag.

Én time senere, etter at politiet har gjort undersøkelser på stedet, er en mann i 20-årene fremstilt for blodprøve mistenkt for å ha kjørt bilen i alkoholpåvirket tilstand.

Mannen har ikke gyldig førerkort og politiet oppretter sak.

Politiet stanset flere fester i natt og tok hånd om utagerende mann i sentrum

Troms politidistrikt skriver på Twitter natt til lørdag at de har vært på en adresse langs Stakkevollvegen og gitt arrangør av en fest pålegg om å senke støynivået og ta hensyn til sine naboer. Det kom gjentatte klager fra denne adressen.

I tillegg har politiet vært på en adresse på Bjerkaker og bistått med å avslutte en fest. Mannen som arrangerte festen var fortvilet over at festdeltakerne ikke ville forlate adressen.

I sentrum grep politiet inn overfor en mann i 20-årene som var utagerende og hissig mot andre personer. Mannen ble tatt hånd om, roet seg ned og ble kjørt hjem med beskjed om å gå til ro for natten.

Tidlig lørdag morgen skriver politiet:

«Ut over de allerede nevnte festligheter har operasjonssentralen i Troms politidistrikt i løpet av natta ringt opp to festarrangører i Tromsø og bedt de senke støynivået etter klager fra nabolaget. Dette ble i begge tilfeller tatt til etterretning.»

Kommunen stenger brua på Breivikeidet for alle kjøretøy

Tromsø kommune stenger med umiddelbar virkning brua ved Nyskogveien på Breivikeidet for alle kjøretøy. Årsaken er store bevegelser i løsmasser over tid, og særlig etter den siste tids store nedbørsmengder. Tre husstander berøres, skriver kommunen i en pressemelding.

En befaring i området bekrefter store endringer både i grunnen og på brua, og stor risiko for at nye endringer kan oppstå raskt og plutselig. I sum gir dette en bæreevne som er så svekket at det innebærer umiddelbar fare for liv og helse dersom den trafikkeres med den belastningen et kjøretøy gir.

– Dette er naturligvis svært beklagelig for dem som bor i området, som er avhengig av brua for å komme seg til og fra hovedveien. Dessverre finnes ikke noe annet alternativ nå, sier enhetsleder i Byutvikling, Jørn-Eirik Schjetne.

Brua er åpen for gående og syklende, men kommunen jobber med å finne varige løsninger som gjør at brua kan trafikkeres også av kjøretøy. Det kan innebære renovering av eksisterende bru eller en midlertidig bru.

Beruset turist med handlevogn full av bagasje skapte uro på rutebuss. Ble henta av to politipatruljer.

Troms politidistrikt meldte på Twitter fredag ettermiddag at de rykket ut til Eidvegen på Kvaløya etter melding om ordensforstyrrelse på en rutebuss.

– I utgangspunktet var det tre personer som laget uro, men det viste seg at det var én person som viste seg å være problemet. Han hadde drukket alkohol og forstyrret bussjåføren, sier operasjonsleder Morten Augensen.

To politibiler stanset bussen, som kom kjørende i retning sentrum, på holdeplassen ved Ban Thai.

Politiet tok en mann og hans handlevogn fullastet med bagasje av bussen.

– Han hadde en handlevogn med mye ting og tang oppi, bekrefter Augensen.

Mannen er utenlandsk statsborger på gjennomreise, men Augensen har ikke oversikt over hvilket land mannen er fra.

– Utlendingsavdelinga vår har sjekka det ut i tilfellet det var noe som skulle følges opp, men det var det ikke. Mannen ble tatt med inn til stasjonen, men det er ikke oppretta sak og nå er han dimittert, sier Augensen.

Stor stålplate har løsnet under Tromsøbrua

LØS PLATE: Vegvesenet fikk melding om at en stålplate under Tromsøbrua hadde løsnet fredag formiddag. Entreprenøren Mesta fikk fjernet platen - som trolig hadde løsnet som følge av den kraftige vinden torsdag.  Foto: Ronald Johansen

En stålplate på cirka én ganger én meter løsnet fra en stigekonstruksjon under Tromsøbrua – trolig natt eller morgen mot fredagen.

– Det var politiet som meldte fra om saken, og vi fikk varslet Mesta slik at de kunne få platen fjernet, får iTromsø opplyst fra Vegtrafikksentralen i Bodø.

Meldingen fra politiet kom inn i 11-tiden – og Mesta var i gang med sitt arbeid like etter klokka 13, opplyser sentralen videre.

– Hva som er årsaken til at platen er løsnet har vi ingen formening om, men det kan jo være at det er den kraftige vinden som ligger bak, opplyser operatøren.

Det er på nordsiden av brua – under sykkelfeltet – som platen har løsnet.

Fylte grus i verneområde - må rydde opp

En grunneier på Kvaløya har fått pålegg fra Fylkesmannen i Troms og Finnmark om å rydde opp etter at vedkommende fylte grusmasser over grensen til Grindøysundet naturreservat.

Utfyllingen har skjedd i forbindelse med restaurering av en garasje, og pålegget er gitt etter at Statens Naturoppsyn har vært på befaring i området.

Ifølge pålegget til grunneieren går det fram at det mest hensiktsmessig er å bruke gravemaskin, noe som i utgangspunktet er forbudt å bruke i reservatet. Men Fylkesmannen har allerede gitt dispensasjon til motorisert ferdsel og fristen til å rydde er satt til 1. november.

Det hører med til historien at grunneieren har vært klar over at grusmassene har havnet over grensen til reservatet, og har på befaring sammen med miljøvernavdelingen forklart at ryddingen hadde blitt utsatt på grunn av sen vår.

Hensikten med Grindøysundet naturreservat er å bevare et stort gruntvannsområde og tilhørende fastmark med et svært rikt fugleliv og verdifulle botaniske lokaliteter. Området, som ligger mellom Grindøya og Tisnes, ble vernet i 1995.

Kong Harald innlagt på sykehus

Kong Harald ble fredag morgen innlagt på Rikshospitalet.

Det melder Det Norske Kongehus.

«Kongen er sykmeldt. Kronprinsregenten vil lede statsråd i dag.», skriver de på sine nettsider.

Innbrakte to menn på K1 etter melding om tyveri

Politiet så seg nødt til å bringe inn to menn fra Jula på K1 etter at ansatte meldte om mulig tyveri fredag.

«Vi fikk kontroll på mennene, og kun én ble tatt med stjålne varer. Den andre måtte også bli med inn da han var etterlyst for forkynnelse av dokumenter», opplyser politiet på Twitter.

Nødetatene rykket ut etter melding om merkelig lukt fra bobil

Politiet og brannvesenet rykket ut etter melding om merkelig lukt fra en bobil i Tromsø.

Lukten stammet fra et batteri som stod til lading, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Det hadde forhøyet temperatur og det begynte å sive gass fra det. Uviss årsak til dette.

Batteriet er tatt ut av bobilen.

Tenåring fikk førerkortet beslaglagt etter kontroll i Breivika

Troms politidistrikt melder at utrykningspolitiet har avholdt trafikkontroll i Breivika torsdag kveld.

En gutt i tenårene fikk førerkortet beslaglagt etter å ha blitt målt til 76 km/t i 50-sone på lett motorsykkel.

En mann i 20-årene ble målt til samme hastighet i bil og fikk også førerkortet sitt beslaglagt.

I tillegg fikk fem sjåfører forenklet forelegg.