Jeg elsker fårikål. Høyt.

Dessverre er imidlertid ofte fårikålen som jeg får servert en vassen suppe med overkokt kjøtt og kål som mest ligner matrester.

Å kunne koke det sarte lammekjøttet sammen med frisk kål er nemlig ikke lett – og den tradisjonelle måten der alt sammen sauses sammen i en svær kjele, gir ofte et sørgelig resultat.

En måte å løse det problemet på er å følge min oppskrift på fårikål – jeg lager nemlig min i steikeovnen!

Fårikål i ovnen

1/2 kg lammekjøtt per pers

200 g hodekål per pers

Kokende lamme- eller kalvekraft

Salt, hele pepperkorn

  • Sett ovnen på 225 grader. Legg lammekjøtt, kålbåter og salt/pepper lagvis i en gryte. Hell over kokende kraft slik at det nesten dekker alt sammen. Sett på lokk.

  • Er det plastknott på grytelokket skrur du denne av og tetter hullet med alu-folie.

  • Sett gryten i steikeovnen og senk temperaturen til 125 grader. La stå i ovnen i tre-fire timer (kortere tid for små gryter).

Problemet med denne metoden er at man ikke får plass med så store gryter i steikeovnen og har du et stort fårikål-lag får du problemer ...

Da kan du imidlertid bruke denne oppskriften.

Fårikål i form

1/2 kg lammekjøtt per pers

200 g hodekål per pers

Kokende lamme- eller kalvekraft

Salt og hele pepperkorn.

  • Legg lammekjøtt og kål tett på et eller flere dype stekebrett. Strø over pepper og salt og hell til sist over kraft.

  • Dekk med aluminiumfolie og sett stekebrettet/ne i steikeovnen på 225 grader. Senk varmen til 125 grader og la stekebrettene stå i ovnen i fire-fem timer.

Fløtesaus

1 l kokekraft fra fårikålen

2 dl kremfløte

2 ss hvetemel

ev. ytterligere salt og pepper

  • Sil kokekraft fra fårikålen i en kasserolle. Kok opp. Bland inn hvetemelet i 2 ss kald fløte. Rør til en deig som du legger i kokekrafta og visper godt. Spe med resten av fløten og la sausen trekke til den er god og jevnet.

  • Legg et stykke kål, kjøtt og kokte poteter på en tallerken. Hell over litt saus og server umiddelbart.

  • I glassene passer det godt med øl – jeg drakk en Amber Ale fra Eide og den fungerte veldig bra.

Vel bekomme!