Denne uka begynte en tynn ishinne å legge seg på terrassen min. I skogen utenfor huset er de fleste bladene for lengst falt av trærne.

Vinteren er med andre ord like rundt hjørnet.

Da er det sannelig på tide å lage en varmende og kryddersterk lammekarri for å varme en frossen nordlending.

MER INDISK? Skrei-karri fra Goa

Dette er en rett som jeg har laget i sikkert 25 år, men som jeg hittil aldri har gått lei av. Veldig enkel å tilberede, men ufattelig smaksrik.

Sammen med hjemmelaget naan-brød, krydderkokt basmatiris og en god chutney, er dette blant det nærmeste man kommer nirvana på kjøkkenet.

Lammekarri i ovnen

600 g lammelår i skiver

1 stor løk

1 boks hermetiske tomater

2 dl grønne eller røde linser

MER LAMMEKJØTT (krever abonnement): Lammebog fra Syria

3 fedd hvitløk

1 rød chili i biter med frøene

3 cm revet ingefær

1 ss sennepsfrø

1 ss korianderfrø

1 ts kardemomme

1 ts kummin

1–2 ts salt

2 ss sukker

(Ev. 1 ts gurkemeie)

5 cl nøytral olje

ENDA MER LAMMEKJØTT? Langkokte lammeskanker

Knus først koriander- og sennepsfrø i en morter. Bank deretter inn hvitløk, chili og ingefær til en grov «grøt». Bland til sist inn de tørre krydderne og oljen. Rør rundt slik at du får en pasta eller krem.

Skjær kjøttet i terninger på 1–2 cm. Hakk løken grovt. Legg kjøtt, løk, tomater og linser i en jerngryte sammen med krydderpastaen. Rør rundt slik at det blander seg godt. (Har du forkokte linser – vent med å legge dem i gryta til etter halve koketiden).

Sett inn gryta med lokk i ovnen på 180 grader i 1,5 time.

Naan-brød

3 dl hvetemel

1,5 ts farin

1/2 ts salt

1/2 ts bakepulver

1,5 dl skummet melk

2 ss olje

Bland sammen alt i en skål og elt i ti minutter til du har en smidig deig som ikke kleber. Pakk inn deigen i plastfolie og la den hvile lunt i en halvtime. Del deigen i fem biter som du kjevler til tynne «lefser».

Varm en teflonpanne til maks og tørrstek «lefsene» til de har fått fin farge på begge sider. Pensle dem raskt med smeltet smør etterpå.

Server karri, basmatiris kokt sammen med fennikelfrø, naan-brød, chutney og yoghurt. Topp med fersk koriander.

I glassene serverer jeg gjerne en klassisk ale med mye humle eller en IPA.

Vel bekomme!