På samme måte som i Skandinavia er husmannskosten på Irland preget av få, men robuste råvarer. Rotsaker, poteter, løk – og lammekjøtt.

Det har selvfølgelig satt sitt preg på de kulinariske tradisjonene – her snakker vi ikke feinschmekkerier på noen som helst måte.

Men i likhet med oss så har irene – med små midler, oppfinnsomhet og tålmodighet – fått til et par retter som er plassert på verdens kartet. Og dette er en av dem:

Irish Stew

500 g bogkjøtt av lam

3 gulrøtter

3 melne poteter

3 «glatte» poteter

1/2 kålrot

1/2 rotselleri

1 løk

5 dl Guinness-øl

3 dl kjøttkraft (helst lam)

1 laurbærblad, timian, salt og sort pepper

Skjær kjøttet i terninger på et par cm. Skrell og del poteter og rotsaker i mellomstore biter. Hakk løken.

Fres kjøttet og løken i smør/olje. Kjøttet skal få fin farge rundt om, og løken skal bli myk.

Hell på kjøttkraft og øl og la koke i 45–50 minutter.

Legg i rotsaker og de melne potetene. Kok i ytterligere et kvarter før du legger i de glatte potetene. Når disse er myke rører du rundt i gryta med en øse slik at de melne potetene blir godt knust (det er dette som skal jevne gryteretten).

Grovt valnøttbrød

1,2 kg hvetemel

100 g sammalt grovt hvetemel

100 g sammalt grovt rugmel

100 g sammalt fint rugmel

2 ss maltekstrakt

1 ss salt

150 g valnøtter

5 dl Guinness-øl

5 dl kaldt vann

20 g gjær

Bland sammen mel, maltekstrakt og kald væske i en bolle (eller bruk bakemaskin). Elt kraftig i ti minutter. Det skal bli en ganske løs deig som slipper fra kantene og som ikke kleber.

La deigen hvile i en halvtime før du har i gjær, nøtter og så salt. (Bland dem ikke på forhånd – da dør gjæren!). Elt videre i ti minutter.

Sett deigen på gjæring i to timer. Del deigen i fire emner som du former til brød og legger i bakeformer eller på melet stekebrett.

Hev i en time – før du steker brødene på 190 grader i cirka en time.

Server Irish Stew med valnøttbrød, godt smør og et godt glass mørkt øl – som Guinness.

Vel bekomme!