SENTRUM: Prosessfullmektig for Troms Kraft AS, advokat Sven Eriksrud, bekrefter at han skal i Nord-Troms tingrett senere denne måneden. Da skal partene, sammen med en dommer, gå gjennom saken før hovedforhandlingen finner sted. Den er ikke berammet.

Forsikringskrav

Ifølge Eriksrud har hans klient fremsatt et krav om erstatning.

– Troms Kraft har en såkalt kriminalitetsforsikring i Tryg på inntil 10 millioner kroner. Da Kraft & Kultur-avsløringene kom, mente TK seg berettiget til en utbetaling. Det ble imidlertid avslått, konstaterer advokaten som har stevnet forsikringsselskapet.

Utroskap

Troms Kraft mener seg berettiget til utbetaling etter at eksdirektør i det svenske datterselskapet, Boris Benulic, ble dømt til fengsel i tre og et halvt år for regnskapsjuks. To andre medarbeidere ble ilagt betinget straff, men frikjent for svindel.

– I kjølvannet mener vi at forsikringsavtalen i Tryg skal tre i kraft. Tross alt er det snakk om økonomisk utroskap, sier Sven Eriksrud.

Opprydding

Konserndirektør i TK, Semming Semmingsen, vet ikke hva det forberedende møtet i tingretten resulterer i. Han er derfor innstilt på at saken må avgjøres av domstolen.

Forsikringen som kraftselskapet har, skal dekke dem mot straffbare handlinger i virksomheten utført av ansatte. Det gjelder også for ledere i datterselskap.

Avvist kravet

Tryg Forsikring har avvist kravet. Ifølge advokat Knut Søraas, er årsaken at Troms Kraft – på et langt tidligere tidspunkt – burde ha avdekket regnskapsjukset i Sverige. Sånn sett har ikke TK etterkommet kravene og vilkårene for en utbetaling.

Milliardtap

Som kjent tapte den lokale bedriften 1,7 milliarder kroner på Kraft & Kultur-skandalen. Det skapte økonomiske rystelser som igjen resulterte i at eierne – Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent) i ettertid ikke har fått utbetalt utbytte.