I budsjettet for 2016 foreslår byrådet å øke eiendomsskatten i Tromsø fra 3,0 til 5,5 prosent for boligeiendommer.

Professor Tore Bråthen, som underviser i skatterett ved UiT – Norges arktiske universitet, mener at den foreslåtte økningen kan være et brudd på eiendomsskatteloven.

– Hovedregelen er at økningen ikke kan være på mer enn 2 promille per år, men det er visse unntak. Innføres det bunnfradrag, kan satsen økes med mer enn 2 promille.

– Helt lovlig

Byråd for finans, Jens Ingvald Olsen (Rødt, mener tiltaket er helt lovlig.

– Vi har sjekket det ut med folk som har den faglige kompetansen som trengs for å vurdere det og kommet fram til at det ikke er snakk om noe lovbrudd, sier Olsen.

– Vi er klar over at loven setter begrensninger, men her er det snakk om et bunnfradrag på 200.000 kroner. Det vil si at det i dette tilfellet er det lovlig å øke skatten med mer enn 2 promille.

Han forteller at byrådet allerede har forhørt seg nøye med fagfolk om saken, og at de nå skal undersøke regelverket enda en gang.

– Dersom noen kan dokumentere at økningen er ulovlig, vil vi naturligvis endre det, sier Olsen.

– Bør undersøkes

Det var Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe som fattet mistanke om at dette kunne være ulovlig etter å ha hørt budsjettforslaget.

– Det har jo vært en del rot med det nye byrådet, blant annet ved valget av medlemmer til formannskapet i oktober. I tillegg var det en nylig stor debatt i Oslo om samme tema. Jeg tenkte egentlig på det med det samme jeg fikk høre forslaget – at dette er noe som bør sjekkes ut, sier Svardal Bøe.

Han vil foreløpig ikke spekulere i hvorvidt Olsen har rett i sin påstand om at økningen er lovlig.

– Jeg må sette meg bedre inn i tallene før jeg kan si noe mer, men jeg er uansett ingen tilhenger av tiltaket. Blir forslaget vedtatt, er det uansett et stort løftebrudd fra Arbeiderpartiet som går hardt utover innbyggerne i Tromsø.

– Det er en sak som er svært interessant, og som bør vurderes juridisk. Det er dessuten byrådet, og ingen andre, som burde dokumentere om økningen er lovlig eller ulovlig, avslutter Svardal Bøe.

FINNES UNNTAK: Professor Tore Bråthen forteller at byrådets forslag bryter med hovedregelen, men at det kan hende at unntakene fra regelen kommer til anvendelse i dette tilfellet. Foto: Katrine Lunke Foto: Katrine Lunke