Mandag denne uken la byrådet fram sitt budsjett for 2016. Der foreslår de at eiendomsskatten for boligeiendommer skal settes opp fra 3,0 til 5,5 promille fra årsskiftet. Skattegrunnlaget vil i tillegg økes med åtte prosent for alle eiendommer.

Det utgjør nærmest en dobling av eiendomsskatten for Tromsøs innbyggere.

Over 8.000,- mer

Monica Kvaal bor i en enebolig i Ole Gabrielsens vei på toppen av Tromsøya sammen med sine fire barn på henholdsvis seks, syv, ti og seksten år.

Økningen med to promillepoeng i årlig eiendomsskatt vil bety at hun må betale 18.405 kroner i eiendomsskatt i 2016, i stedet for de 10.039 kronene hun egentlig skulle betalt dersom promillen på 3,0 hadde blitt stående. Det viser beregninger fra Huseiernes Landsforbund.

– Herregud, det er kjempedramatisk. Jeg blir helt svett av å høre de tallene, sier 39-åringen da iTromsø gjør henne kjent med regnestykket.

I beregningen er det lagt til grunn at markedsverdien og dermed ligningstakstene øker med 7 prosent hvert år. Ser man på utviklingen per år de neste årene vil eiendomsavgiften for firebarnsmoren bli på 22.795 kroner i 2019 med 5,5 promille, mot 12.433 i 2019 hvis promillen hadde vært 3,0.

Hovedtaksering

I tillegg til skatteøkningen kommunen nå vil innføre, vil det nye skattegrunnlaget fra 2016 ifølge Huseiernes Landsforbund gjøre at eiendomsskatten øker betydelig selv om alt annet er uendret. Det kommer av at kommunen kan foreta ny hovedtaksering i 2016 etter at takstene har stått uendret i ti år.

Det betyr at beløpet på 4.578 kroner, som er det firebarnsmoren betalte i eiendomsskatt til kommunen i 2015, nå kan øke til så mye som 18.405 i 2016. Det er nesten 14.000 kroner mer i året.

– I 2006 takserte Tromsø alle eiendommer i kommunen for å kreve eiendomsskatt. Takstene skal stå uendret i ti år, og ny hovedtaksering kan dermed foretas i 2016. I mellomtiden har kommunene fått adgang til å benytte ligningstakster som skattegrunnlag for eiendomsskatten. Dette vil Tromsø kommune benytte seg av i 2016, sier Dag Refling, utredningssjef i Huseiernes Landsforbund (HL).

LES KOMMENTAREN: «Høy eiendomsskatt, lave hus»

Det er han, som på oppdrag fra iTromsø, har satt opp regnestykket.

Han viser til at Tromsø kommune for 2015 oppgir at en bolig på 120 kvadratmeter betaler 3.240 kroner i eiendomsskatt med et bunnfradrag er 200.000 kroner og en skattesats på tre promille.

På grunn av hovedtakseringen vil skatten ifølge han kunne øke markant ved årsskiftet – selv uten endringene byrådet nå har foreslått.

Dramatisk

For Monica Kvaal og familien vil skatteøkningen kunne få store konsekvenser.

– Dette er et dramatisk innhogg i familieøkonomien, og vi må begynne å snu på hver krone, sier hun og viser til at hun har ansvaret for fire barn.

– Jeg har ikke en lønn som matcher to lønninger, så dette kommer min lille familie til å få kjenne godt på. Når det gjelder ferier så må man gjøre revurderinger. Når man har omsorgen for små barn skal man dekke utgifter til fritidsaktiviteter, og det er barnebursdager omtrent ukentlig med de utgiftene det fører med seg.

Kvaal peker også på at når man eier en enebolig kan utgiftene til vedlikehold bli store.

– Vedlikeholdsutgiftene kan være enorme, noe som det i mitt tilfelle er én person som må betale. Eiendomsskatten er ikke personavhengig – det er alle eller ingen – og dette vil være kjempedramatisk, konstaterer hun.

Fortviler

39-åringen er klar på at skatteøkningen vil ramme barnefamilier i kommunen hardt.

– Jeg blir kjempefortvilt over at dette kommer til å ramme såpass hardt. Det de gjør nå kommer til å skape problemer for barnefamilier. Spesielt hvis du er enslig forsørger blir dette et kjempeproblem. Når tanken med eiendomsskatten opprinnelig var å utjevne forskjellen på de rike og fattige, så har de misforstått. Nå får utfallet motsatt virkning, sier hun og fortsetter:

– Det er ingen mål med økningen annet enn å hente inn underskuddet. Man rammes som privatperson for et større system, uten at det ikke ligger andre argumenter til grunn for økningen slik at man kan forstå hvorfor det gjøres på den måten, sier 39-åringen som til vanlig også er fast vara for Tromsø Høyre i kommunestyret.

– Ekstremt

Dag Refling i Huseiernes Landsforbund forteller at han er sjokkert over at kommunen har valgt å sette opp både eiendomsskatten og skattegrunnlaget for innbyggerne.

– Når det foreslås at kommunen setter opp både skattegrunnlaget kraftig, samtidig som de øker skattesatsen med mer enn to promillepoeng, er det helt ekstremt. Jeg kjenner ikke til noen kommuner som ikke setter skattesatsen ned når skattegrunnlaget justeres opp så mye som her, sier Refling.

Rammer de som har minst

Med et så høyt skattegrunnlag som 80 prosent av markedsverdien i Tromsø, som er blant byene med landets dyreste boliger, er det ekstremt å sette skattesatsen så høyt, mener utredningssjefen.

– Jeg særlig sjokkert over at Rødt, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstre innfører denne skatten som på en så rå måte rammer de som har minst.

Han legger til at bunnfradraget på 200.000 kroner nærmest er å betrakte som et symbolsk fradrag i denne sammenheng og vil være uten betydning.

– Denne skatten tar ikke hensyn til gjeld eller betalingsevne og folk flest har mesteparten eller all sin formue plassert i egen bolig, en bolig de også har gjeld på. De rike har bare en liten andel av sin formue plassert i egen bolig og plages overhodet ikke av eiendomsskatt. De vil ha bort formuesskatten, påpeker han.

Nær dobling

Da byrådet og finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt) la fram forslaget om økt eiendomsskatt, viste de til at skatteøkningen for en gjennomsnittlig enebolig vil betyr en årlig økning av eiendomsskatten på 3.007 kroner.

– Boligstørrelsen vil være med på å avgjøre eiendomsskatten. Hvis det er en stor bolig vil den øke.

Olsen mener det ikke er et poeng at kommunen skal hente inn så mye eiendomsskatt som mulig.

– Vi gjør også andre tiltak for å redusere utgiftene. Deriblant et omfattende omorganiserings- og effektiviseringsprogram i kommunen. Grunnen til at vi må øke eiendomsskatten er fordi kommune har hatt et overforbruk på 100 millioner i 2015.

Ikke ny hovedtakst i 2016

– For de aller fleste vil det bli en 80–90 prosents økning fra dagens nivå på eiendomsskatten. Det betyr nesten ei dobling, sier finansbyråden.

Om kommunen kommer til å benytte seg av muligheten til å retaksere i 2016 kan han ikke svare sikkert på.

– Vi har ikke noe konkret vedtak om det og jeg tror ikke det vil bli gjort i 2016.

– Hvor lenge vil da taksten fra 2006 bli stående?

– Det har vi ikke bestemt, sier Olsen.

Utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund (HL).