Den 46 år gamle forskeren er så ettertraktet, særlig i Europa, at han sjelden blir veldig lenge i hjembyen Tromsø.

– Med en ny app fra SAS datert tilbake til 2003, viser det seg at jeg har reist 19 ganger rundt jorden kun i ren flytid. Jeg har selvfølgelig reist med andre selskap også, men dette er kun tallene fra SAS, sier Kenneth Ruud til iTromsø.

To måneder i lufta

Ruud er prorektor for forskning og leder for senter for fremragende forskning på teoretisk kjemi ved Universitetet i Tromsø, der han har arbeidet siden år 2000.

– Jeg er jo en del i Tromsø, men i perioden er jeg halvparten av året borte. Det som faktisk er veldig bra med Tromsø som base, er den to timer lange flyturen til Oslo, jeg får faktisk gjort utrolig mye jobb på de to timene der, sier Ruud.

Livet hans på «business class», vil helt klart trekke assosiasjoner til Hollywood-filmen «Up in The Air» fra 2009, der George Clooney spiller Ryan Bingham, som har som mål å bli den 7. personen i USA til å nå 10 millioner så kalte «frequent flyer miles».

Kanskje ikke like heftig, men Ruud anser at han tilbringer nesten to arbeidsmåneder i lufta.

– Ifølge SAS-appen, som daterer tilbake ett år fra nåværende dato, har jeg vært 250 timer i lufta, som tilsvarer 7,5 normale arbeidsuker.

Har Pandion-kort

Du har nok hørt om EuroBonus sine sølv- (20.000 poeng), gull- (45.000 poeng )og diamantkort (90.000 poeng). Kenneth Ruud er en av få personer som har fått det meget ukjent og eksklusive Pandion-kortet, som er basert på reiseaktivitet gjennom de tre siste årene.

– Ja, jeg har et slikt kort. Du får en del tilbud om bonusreiser, men jeg reiser så mye allerede, at jeg benytter meg lite av det. Du kan også bli prioritert på fulle fly, men jeg planlegger som regel i god tid, dessuten er det dyre billetter, så heller ikke det er noe jeg benytter meg så mye av.

Pandion-kortet ble opprettet i 1996 og både kortet og kriteriene for å få et slik kort er stort sett hemmelig.

– De er veldig hemmelighetsfull med utvelgelsesprosessen og forteller ikke så mye om det. Informasjonen for å oppnå et slikt kort finnes ikke, men jeg vil tro det har mye med type reise og høy reiseaktivitet å gjøre, sier 46-åringen.

Det som er klart er i hvert fall at SAS-ansatte som møter en person med pandion-kort, skal yte de den aller beste service og de skal aller helst slippe å høre ordet «nei».

– Pandion-kundene skal ha den best tenkelige service og ytes all nødvendig assistanse når de måtte trenge det. De skal ha all tenkelig hjelp – og helst litt til, sa Geir Lauritzen, markedskonsulent i SAS EuroBonus, til Aftenposten, i en artikkel om Pandion-kortet, for noen år siden.

Tromsøs mest bereiste?

Om han er den personen i Tromsø som reiser mest, tør han ikke anslå.

– Det er vanskelig for meg å si noe om, men du skal ikke se bort ifra det, sier Ruud, på telefon fra tsjekkiske Brno.

Samtidig er den aller mest reisingen i Europa.

– Jeg har vært på alle kontinent bort sett fra det afrikanske, men det blir ikke mer enn to–tre internkontinentale reiser i året. Det meste er reiser i Europa og da særlig til Oslo og Brussel, sier han.

For det er gjennom jobben sin at han må reise såpass mye.

– Jeg har mange oppdrag som fagperson og fagpolitiske reiser på bakgrunn av mitt ekspertiseområde. Jeg jobber meg begrepskjemi eller teoretisk kjemi, som det heter, der vi jobber med å forstå kjemi ved hjelp av store datamaskiner og simuleringer, forklarer Ruud.

BEREIST: Kenneth Ruud på plass i Tsjekkia torsdag der han er i forbindelse med jobb. Bildet er fra Brno og Masaryk universitet foran et av verdens 10 største NMR apparater, et 950 MHz NMR apparat Foto: Privat