Bybildet

Nøis og Staxrud til unnsetning!

De beste bildene har mange historier å fortelle. Dette er et slikt bilde.

REDNINGSEKSPEDISJON: Arve Saxrud (foran til venstre) rekrutterte både Hilmar (til høyre) og Daniel Nøis da han la ut på ekspedisjon for å berge Schröder-Strandz' ekspedisjonsmedlemmer. Foto: Privat/ Bildet er lånt ut til oss av Odd Ivar Olsen 

pluss

For det første forteller bildet om fangstfamilien Nøis fra Andøya som nok har verdensrekord i overnattinger på Svalbard. I tiden mellom 1900 til 1965 har det vært omtrent 1000 fangstovervintringer på Svalbard. 15 prosent av disse sto Nøis-familien for. For det andre sier bildet også en del om familiens forhold til byen. Her fant de en stor del av markedet sitt, og det var i Tromsø at Hilmar Nøis traff sin kone Ellen Dorothea Nøis. Det møtet er imidlertid verdt en egen artikkel.