Løftet kom etter et møte med sanitetsforeningen, daværende byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp), og flere kommunestyrepolitikere som ble avholdt i september.

En av disse var nåværende byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen (Sv).

Melder seg inn

– På dette møtet var hun positiv til vårt prosjekt så derfor reagerer vi på at hun er med på å stryke oss ut av budsjettet uten engang å ta kontakt med oss. Da er det klart at vi føler oss dolket i ryggen, sier Unni Yttergård, leder for Sjøtun sanitetsforening.

Etter å personlig ha erfart behovet for en slik tjeneste hvor døende, kreftsyke pasienter kan få lov til å dø hjemme, satte sanitetsforeningen i gang med å utarbeide en prosjektbeskrivelse. I tillegg til det rent medmenneskelige, ligger det også potensielt store muligheter til innsparing for kommunenes del. I prosjektet inngår det – i tillegg til autoriserte kreftsykepleiere – også såkalte «kløvervenner», det vil si frivillige som blant annet kan bidra med samtaleterapi og ærender for pasienten og hans familie.

– Folk har jo faktisk meldt seg inn i foreningen, nettopp for å delta som kløvervenn. Det er lagt ned over 2.000 timers frivillig arbeid med prosjektbeskrivelsen, møter, telefonsamtaler og oppussing av lokaler til kontorbruk, sier Yttergård.

Ga lovnad

Byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen, har en litt annen oppfatning av møtet hvor hun deltok.

– Vi ga ingen signaler i det møtet. Det var et orienteringsmøte hvor vi deltok for å høre hva de hadde å si. Det ble ikke gitt noen lovnader og jeg tror kanskje sanitetsforeningen hadde litt større forventninger enn det var grunnlag for, sier Johansen til iTromsø.

Ett par dager etter møtet ble det imidlertid sendt ut et brev fra byråd Kanestrøm til Sjøtun sanitetsforening hvor det står:

– Byrådet ser positivt på prosjektet og ønsker å bidra til at dere kan starte opp, skriver Kanestrøm.

Brevet er undertegnet av Kanestrøm og kommunaldirektør Eva T. Olsen. Selv om Sjøtun med dette har fått et løfte fra kommunens side, endrer ikke dette saken slik Johansen ser den.

Økonomi og ideologi

– Vi tok dette prosjektet ut av budsjettet både av ideologiske og økonomiske grunner. Vi har vært klar på at vi ikke ønsker en privatisering av omsorgstjenestene, dessuten var det ikke snakk om små summer det ble søkt om, sier hun.

Ifølge budsjettet sanitetsforeningen hadde satt opp ville drift og lønn av ansatte komme på henholdsvis 2,6 millioner i 2016 og 3,4 millioner i 2017. Det er imidlertid ikke de økonomiske hensynene Johansen er mest opptatt av.

– Kommunen har ikke lov til å gi en slik sum til en privat aktør uten å sette det ut på anbud i hele EØS-området. Dessuten er det kommunen som skal sørge for omsorgstjenester til sine innbyggere, også de terminale pasientene som skrives ut fra sykehuset for å dø. Vi er opptatt av å bygge opp en egen kompetanse på dette feltet, sier byråden.

Hun berømmer samtidig Sjøtun for tiltaket og understreker at det ikke er kompetansen de betviler.

– Jeg vet jo at Tone Mette Yttergård, Unnis datter, har gjort en kjempeinnsats uten å få betalt for det og vi er sikre på at hun ville gjort en god jobb, avslutter Johansen.