KROKEN: – Vi regner med at saksomkostningene kommer opp i rundt en halv million kroner. Av det skal staten ha knappe 200.000 kroner. Det er før vi har tatt stilling til om dommen fra tingretten skal ankes, sier ekteparet.

Ikke overrasket

Natalia Olsen er ikke overrasket over avgjørelsen i Nord-Troms tingrett. Her sikter hun til statistikken og saker hvor staten er motpart. Den viser at bare fire av ti vinner fram med sine søksmål.

– Da jeg sto overfor valget om jeg skulle kjøre prosessen, var jeg klar over akkurat det. Men når nederlaget er et faktum, skal det nevnes at jeg har fått mye støtte underveis. Dessuten er det viktig å påpeke at det arbeidet som er gjort, på en måte har vært banebrytende.

Til nytte

35-åringen nevner at varslingssaker er noe relativt nytt i norsk rettshistorie. Derfor tror hun at for hver sak som gjennomføres, vil erfaringene for alle parter bli bedre.

– Sånn sett tror jeg min prosess vil bli til stor nytte for andre i samme situasjon. Det er også årsaken til at jeg har vært villig til å betale prisen.

Tromsøkvinnen forteller videre at hun ikke er dekket av noen forsikringsordning. Heller ikke hennes daværende fagforening ville stille opp da hun igangsatte prosessen. De ville – ifølge 35-åringen – kun bidra dersom hun ble oppsagt.

I full jobb

Natalia Olsen er fortsatt i full jobb i Nav-systemet. Hun understreker at hun har fått en fantastisk støtte av de nye lederne og kollegene. Og arbeidsmiljøet betegner hun som fantastisk.

– Jeg kunne valgt å fortsette på fylkeskontoret, steget i lønn og gjort som ingenting. Men det er ikke meg. Det ble feil.

En av konsekvensene er de påløpende saksomkostningene. De tynger og gjør at ekteparet får en ekstra tøff, økonomisk periode fremover.

Kuttet bad og bobil

– Det skal vi klare. Vi har gjort et valgt og står for det. Aller helst skulle vi pusset opp badet og kjøpt bobil. Men det får vente. Denne saken er viktigere, sier Natalia Olsen.

Hun presiserer at hun ennå ikke har snakket med sin prosessfullmektig om dommen.

– Noe av det vi må se nærmere på, er at en arbeidsmiljøundersøkelse ikke er tatt med i dommen. Den mener jeg er nedslående for ledelsen av fylkeskontoret og bør vektlegges. Det samme er en rekke andre forhold som jeg savner.

Følt seg alene

Natalia Olsen erkjenner at hun har følt seg alene – og til tiden nokså liten – i prosessen.

– Jeg stilte med min advokat og noen vitner. Min tidligere sjef, Stein Rudaa, hadde et betydelig støtteapparat i ryggen. Ikke minst vises det når Regjeringsadvokaten fører saken.

– Denne saken har heller ikke vært noen dans på roser for meg. Jeg har også familie og venner som er berørt.

«En belastning...

– Det trekker jeg fram fordi Stein Rudaa i sin vitneforklaring trakk fram at saken har vært en belastning. Til det vil jeg si at det som er fremlagt fra min side, er ting og hendelser som er dokumentert. Det er ikke noe jeg har funnet på, sier Natalia Olsen.

  • Les bakgrunnen for saken:

 Nav-tillitsvalgt: - Frykten lyste i øynene til flere ansatte

– Jeg fikk helseplager av mobbingen til Rudaa

Krever millionerstatning

 - Nav-direktøren var kjent for trakassering