Det er noe spesielt med entrecôte-stykket på oksen. Like bak nakken sitter det, og der samles alt som gir god smak – fett, muskler som brukes og nærhet til bein.
Får du fatt i en godt marmorert og velhengt mørnet biff derfra kan du glede deg til den mest smaksrike biten på hele dyret – som samtidig er den mest lettlagede.
Sammen med et par gode tilbehør, godt selskap og en flaske vin kan du gjøre en kulinarisk reise fra Nord-Norge til Seinens strand.
Se flere av Christers oppskrifter her
Stekt entrecôte
150–200 g entrecôte per pers
Salt, pepper
Smør og olje til steking
Legg biffene på en tallerken i romtemperatur en time før de skal stekes. Tørk biffene med tørkepapir dersom de er fuktige.
Like før steking strør du på litt salt og sort pepper.
Stek biffene to-tre minutter i 50/50 smør/nøytral olje. Når kjøttsaften begynner å piple opp gjennom overflaten kan du snu dem og steke like lenge på den andre siden.
Ta opp biffene, pakk dem inn i alu-folie og la dem hvile i ti minutter før servering.
LES OGSÅ: Bolognese i hvitt
Jordskokk-grateng
75 g melen potet per pers
75 g jordskokk per pers
75 g gulrot per pers
1/3 løk per pers
Hvitløk, fersk timian, gruyere-ost, fløte og crème fraîche
Salt og pepper
Skrell poteter, rotsaker og løk – skiv dem så tynt du bare kan. (Gulrøttene på langsmed ostehøvel).
Smør en ildfast form og legg skivene i taksteinsmønster i to lag. Topp hvert lag med krydder, knust hvitløk, løkskiver og noen skiver ost.
Bland 50/50 fløte og crème fraîche og hell blandingen over slik at den nesten når opp til kanten. Stek i 50 min i 200 grader.
LES OGSÅ: Verdensmester-torsk
Appelsingulrøtter
3 gulrøtter
1–2 appelsiner
2–3 ss honning
3 ss kjøttkraft
Smør, salt og pepper
Skrell gulrøtter og skjær i munnsbiter. Fres i smør til bitene er blanke.
Strimle litt appelsinskall med et zest-jern og legg i pannen. Press appelsinen/e og hell juicen i pannen sammen med krydder, honning og kraft. La koke under lokk til gulrøttene er myke. Kok gjerne inn væsken litt og bruk som saus til biffen.
I glasset er det selvfølgelig fransk vin – jeg drakk en 12 år gammel Bordeaux som var knusedeilig til.
Bon appétit!