Det er noe spesielt med entrecôte-stykket på oksen. Like bak nakken sitter det, og der samles alt som gir god smak – fett, muskler som brukes og nærhet til bein.

Får du fatt i en godt marmorert og velhengt mørnet biff derfra kan du glede deg til den mest smaksrike biten på hele dyret – som samtidig er den mest lettlagede.

Sammen med et par gode tilbehør, godt selskap og en flaske vin kan du gjøre en kulinarisk reise fra Nord-Norge til Seinens strand.

Se flere av Christers oppskrifter her

Stekt entrecôte

150–200 g entrecôte per pers

Salt, pepper

Smør og olje til steking

Legg biffene på en tallerken i romtemperatur en time før de skal stekes. Tørk biffene med tørkepapir dersom de er fuktige.

Like før steking strør du på litt salt og sort pepper.

Stek biffene to-tre minutter i 50/50 smør/nøytral olje. Når kjøttsaften begynner å piple opp gjennom overflaten kan du snu dem og steke like lenge på den andre siden.

Ta opp biffene, pakk dem inn i alu-folie og la dem hvile i ti minutter før servering.

Jordskokk-grateng

75 g melen potet per pers

75 g jordskokk per pers

75 g gulrot per pers

1/3 løk per pers

Hvitløk, fersk timian, gruyere-ost, fløte og crème fraîche

Salt og pepper

Skrell poteter, rotsaker og løk – skiv dem så tynt du bare kan. (Gulrøttene på langsmed ostehøvel).

Smør en ildfast form og legg skivene i taksteinsmønster i to lag. Topp hvert lag med krydder, knust hvitløk, løkskiver og noen skiver ost.

Bland 50/50 fløte og crème fraîche og hell blandingen over slik at den nesten når opp til kanten. Stek i 50 min i 200 grader.

Appelsingulrøtter

3 gulrøtter

1–2 appelsiner

2–3 ss honning

3 ss kjøttkraft

Smør, salt og pepper

Skrell gulrøtter og skjær i munnsbiter. Fres i smør til bitene er blanke.

Strimle litt appelsinskall med et zest-jern og legg i pannen. Press appelsinen/e og hell juicen i pannen sammen med krydder, honning og kraft. La koke under lokk til gulrøttene er myke. Kok gjerne inn væsken litt og bruk som saus til biffen.

I glasset er det selvfølgelig fransk vin – jeg drakk en 12 år gammel Bordeaux som var knusedeilig til.

Bon appétit!