Ved årets slutt beregner Universitetssykehuset Nord-Norge å lande på under 15 millioner kroner på leie av sykepleiervikarer fra byråer, og dermed en reduksjon på mer enn 23 millioner kroner i løpet av det siste året. Dette har de oppnådd gjennom prosjektet «aktivitetsbasert bemanningsplanlegging».

– Dette har vi fått til ved å planlegge bemanningen på en nøye og langsiktig måte. Vi ser at dette prosjektet kan gi gode effekter på reduksjon og nødvendigheten ved å ta inn vikarer, sier Marit Bergh, assisterende leder ved Medisinsk klinikk.

Ti millioner

Medisinsk klinikk har hatt størst reduksjon de to siste årene, med over 10 millioner kroner. For å lage disse bemanningsplanene har de gått gjennom rapporter og prosedyrer for å kartlegge behovet for bemanningskraft. Denne planen varierer fra avdeling til avdeling, alt etter hvordan behovet er.

– Det har vært sterke føringer ovenfra om at vi ikke skal leie inn fra byrå. Det som har vært et problem tidligere er at man har kommet opp i en situasjon hvor sykefraværet er høy. Man har ubesatte stillinger og må ha folk på jobb fordi pasientene fortsetter å komme. Da har byråene vært en nødløsning, som er veldig kostbart og lite planlagt, forteller Bergh.

Kartlegging

Gastrokirurgisk avdeling ved UNN er blant dem som har jobbet lengst med prosjektet. Det har bidratt til at K3K-klinikken totalt har kuttet over tre millioner kroner på vikarleie siden 2013.

– Da vi fikk oppdraget med aktivitetsbasert planlegging, gikk vi systematisk inn og så på en del grep. Vi har sett på en kartlegging på ukebasis, dagsbasis og timebasis. Det handler om å vite når pasienter kommer inn, når de drar ut – og når det er størst trykk på avdelingen, sier Gro Jensen, avdelingsleder på gastrokirurgisk avdeling.

Konkrete grep

Ett av grepene som har blitt gjort på sykehuset er at de har åpnet for muligheten for å ta 12-timersvakter i helgene, for å slippe den såkalte «hinkehelgen». Dette ønsket rundt halvparten av de ansatte og har ført til mindre innleie i helgene.

– Pleierne har jobbet fast hver tredje helg, men for å få opp bemanningen i helgene, har de måtte tatt to ekstra helgevakter i året. Vi så også på en løsning med 12-timersvakter. Ved å gjøre dette får man arbeidstimene inn i hver tredje arbeidshelg og slipper ekstra helg med vaktordning. Dette styrket bemanningen og kompetansen på disse helgene, forteller Jensen.

Et annet grep de har gjort er å flytte operasjoner til tidlig i uken så det ikke skal bli så mange tunge pasienter i helgene.

– Behovene til pasientene er det som ligger til grunn når vi begynner planleggingen. Vi har tall på hva befolkningen har behov for av forskjellige inngrep i løpet av året og kan fordele det, sier avdelingslederen.

Nye utfordringer

Tillitsvalgt Olivia Forgard merker endringene godt og tror det skaper trygghet på arbeidsplassen.

– Jeg merker at det er mer stabilitet, i og med at det er flere fast ansatte som er her hele tiden. Det gjør det bedre for andre i personalet og pasientene, forteller Forgard.

Neste steg for sykehuset er å følge opp for å få bedre samarbeid mellom de forskjellige avdelingene.

– Det som blir utfordringen videre, blir å lage de gode pasientforløpene på tvers av avdelingene og klinikkene. Nå har vi sittet på hver våre enheter og forbedret veldig mange ting. Det puslespillet mellom de ulike som skal inn og mene og synes noe om en pasient underveis i et pasientløp så de i neste ledd får gjort sitt, har vi enda litt å gå på, sier Bergh.

Statistikk fra HINAS viser at de seks universitetssykehusene i Norge totalt sett bruker 0,4-0,7 prosent til innleide vikarer for alle vakter/årsverk. Bruken av vikarer tilsvarer om lag 0,5 prosent av budsjettene i sykehusene.

Akershus universitetssykehus og Helse Bergen har en nedgang i bruk av vikarer fra byråer, i likhet med UNN. Oslo universitetssykehus, St. Olavs Hospital og Helse Stavanger har en moderat økning viser statistikkene.

POSITIV: Tillitsvalgt Olivia Forgard synes det er positive endringer som har blitt gjort. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen