Andreas Helberg (28) er talsperson for de ni studentene i barnehagelærer-utdanningen på universitetet. De er de eneste i landet som har denne kompetansen. Med dagens fokus på sunne vaner, blir det mer og mer relevant for barnehageansatte å ha denne kunnskapen.

Etterutdanning

For 28-åringens vedkommende, som har jobbet i Ekrehagen Friluftsbarnehage siden han var ferdig utdannet i 2011, er det snakk om etterutdanning. Når eksamen er avlagt før jul – og forhåpentligvis bestått – er han klar for å sette lærdom ut i praksis.

– Utdannelsen er absolutt relevant. For oss ni er det snakk om både videreutdanning og fordypning i faget, sier Helberg.

Så tidlig som mulig

Han understreker viktigheten av at ungene, så tidlig som mulig, lærer gode vaner – både i matveien og når det gjelder å holde seg i aktivitet. Mer enn ni av ti barn går i barnehage – et sted de tilbringer rundt 40 timer per uke.

– Aktivitet er blant annet med på å forebygge livstidssykdommer. Skal vi bidra her, viser mine erfaringer at vi voksne må tilrettelegge aktiviteter for barna. Hvis ikke, er faren stor for at for mange blir sittende i sandkassen når de har utetid.

Må bli flinkere

Andreas Helberg sier at mange barnehager har mye å gå på her. Derfor er det viktig å gi ansatte muligheten til å ta videreutdanning i faget. Det skaper større engasjement og er med på å beholde folk i yrket.

– Vårt lovverk sier at ungene skal ha minst én time fysisk aktivitet hver dag. I en digital hverdag, blir det stadig viktigere.

– Og økt aktivitet, krever også et godt kosthold som gir nok næring til klatring i trær og høy aktivitet i ulike lekeapparat.

Få gode vaner

28-åringen og hans medstudenter presiserer viktigheten av å tenke helhetlig. Da er næringsrike måltid og det å spise sunt også nyttig lærdom for de små. De gode vanene tar de med seg videre i livet.

– Selv om vi er unike studenter i landsmålestokk, er det ikke snakk om en revolusjon fra vår side. Men den kunnskapen vi har tilegnet oss, vil hjelpe mange – ja, kanskje flere generasjoner barnehageunger. Det er noe våre arbeidsgivere må vektlegge, mener Helberg.

KOSTHOLD: Sunn mat i barnehagene, er særdels viktig, sier Andreas Helberg som har videreutdannet seg i fysisk aktivitet og kosthold. Nå skal han sette lærdom ut i praksis.