Som vaktsjef på utestedet Gründer gjennom mange år, har Eirik Mack Eilertsen opplevd det meste. Sist helg fikk han høre at en dørvakt på en annen uteplass ble slått ned av en gjest.

Det viser alvoret i jobben og hva en dørvakt – i verste fall – kan risikere i disse julebordstider.

Les også: – Godt voksne er de som oppfører seg verst på byen

Mer drikking

– Min erfaring viser at julebordskulturen innebærer mer drikking – også for dem som ikke deltar i utelivet ellers i året. Når disse personene skal følge vante kolleger i inntak av alkohol, går det galt, sier den erfarne dørvakten.

Eilertsen er ikke i tvil om at mange burde gitt seg etter første bordsetning. I stedet feilberegner vedkommende formkurven og begir seg ut i et farvann som kan by på ubehagelige overraskelser.

– Hos oss begrenser antall gjester seg selv. Men det vi ser, er at klientellet er annerledes i julebordsesongen. Og de som lager bråk, er i alle aldre.

Godt forberedt

Eilertsen presiserer at utestedet har gjort sine forberedelser før det store trykket setter inn.

– Både dørvaktene og personalet for øvrig er godt vante med å takle de fleste situasjonene. Likevel har jeg både blitt slått, bitt, sparket og sågar brent på jobb. Men det er noe vi må regne med i denne posisjonen. Heldigvis har det ikke vært snakk om alvorlige episoder, selv om jeg har vært via legevakten en del ganger, sier vaktsjefen.

Les kommentaren: «Legg ikke ut langtur uten trening, er en god leveregel. Prinsippet gjelder også for julebord. Er du helt uten grunntrening, sørg for at turen blir kort.»

Går bra – stort sett

Derfor er det ingen av dørvaktene som gleder seg til helgene da tromsøfolk «tar han helt ut» på byen.

– Jeg vet ikke hvordan våre kolleger på andre utesteder opplever julebordstiden, men hos oss går det relativt greit for seg.

– Vi har en god miks av gjester hvor de aller fleste vet å oppføre seg. Men så var det unntakene som gjør kvelden og natten sur for de andre. Da gjelder det å aksjonere før ting utvikler seg, påpeker han.

Les også: Pirattaxier jener tusenvis ulovlig i helgene (Pluss)

Økt bemanning

Ordensavdelingssjef ved Tromsø politistasjon, Hans Martin Moen, karakteriserer julebordsesongen som veldig hektisk for mannskapene:

– Selv om vi øker beredskapen, er de mange oppdragene og flere folk i fyllearresten med på å båndlegge personell.

– Jeg kan ikke annet enn å henstille til juleborddeltakerne om å vise måtehold og tenke på konsekvensene ved for høyt alkoholinntak. Det kan ødelegge mye av en ellers hyggelig opplevelse, sier Moen.

ØKER BEREDSKAPEN: Ordensavdelingssjef Hans Martin Moen forteller om økt beredskap når tromsøfolk er på julebord. Foto: Jon Terje Eiterå