Universitetene i Norge må betale for å få tilgang til vitenskapelige tidsskrifter. Utbetalingen går gjennom organisasjonen Cristin, som er felles for alle universitetene.

Summen på 15 millioner kroner skulle betales via agenten Swets. Problemet er at de gikk konkurs i desember i fjor – før utbetalingen til Cristin ble gjort.

Dette resulterte i at UiT måtte betale nye 15 millioner kroner til organisasjonen.

– Det er utrolig surt, for det er mange penger det er snakk om. Nå går saken inn i rettssystemet så får vi se hva som kommer ut av det, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk.

Les også: Studie ved UiT kan bli historie

Uflaks

Tirsdag var saken oppe til orientering på UiTs styremøte.

– Det er planlagt en rettsvurdering. Først skal vi prøve å inngå et forlik, men hvis det ikke gir resultater blir det rettssak, sier Husebekk.

Hun understreker at hele styret er lei seg for at det skjedde, men at det ikke er noen på universitetet som kan klandres for at situasjonen har blitt som den har blitt.

– Vi har gjort som vi, og alle andre universitet, pleier å gjøre. Agenten gikk konkurs før regningen ble betalt videre, og vår betaling kom på et tidspunkt som gjorde at den ble en del av konkursboet. Det er rett og slett uflaks, sier hun.

Les også: Berger veterinæravdeling i Tromsø

Har håp

Husebekk har nå håp om at de skal få de 15 millionene tilbake.

– Det gjør jeg virkelig. Det er mange gode formål de pengene kunne gått til her på universitetet, sier hun.