Konkurransen har hatt som mål å inspirere barn og unge til å bruke fantasien og finne opp fremtidens oppfinnelser. Nordnorsk Vitensenter og de fire andre regionale vitensentrene har i samarbeid med Statoil gjennomført «Prosjekt Fantasi».

Én av 20 i nord

Skoledagen ble ikke helt som planlagt da vitensenterpedagog Elisabeth Killie Kanebog ved Nordnorsk Vitensenter troppet opp i klasserommet til uvitende fjerdeklassinger ved Slettaelva skole. Og for spesielt én av elevene ble det ekstra spennende.

– Lurer du på hvorfor vi er her, spør hun Theodor.

– Det er 9. desember i dag og snart jul, kanskje derfor, svarer han.

– Vi er her fordi du Theodor er en av 20 i Nord-Norge som går til finalen i konkurransen «Prosjekt Fantasi». Er ikke det kult? Og du har også vunnet enten en iPad eller en Lego Mindstorm EV3 robot, sier Kanebog til en storøyd 4. klasse.

Det er en jury bestående av Statoil, vitensentrene og Try reklamebyrå som har valgt ut de regionale vinneroppfinnelsene. Theodors oppfinnelse er en bakteriekoker og bakteriesuger spesielt beregnet for sykehus. Etter at bakteriene er sugd opp blir de kokt og ufarliggjort.

Skal bli flyger

– Det er en kjempekul oppfinnelse som juryen likte veldig godt. Det er en kjempebra oppfinnelse som Theodor både har tegnet og forklart hvordan fungerer, sier Kanebog.

– Theodor, hvordan føles det å være blant vinnerne?

– Det er veldig artig. Jeg hadde egentlig ikke forventet det, sier Theodor Håkstad.

– Hvordan kom du på ideen til bakteriesugeren og bakteriekokeren?

– Jeg var på Vitensenteret hvor vi skulle trekke brikker som det sto ord på, og så skulle vi se om vi kom på en oppfinnelse med ordene. Det sto bakterie på den ene brikken.

– Skal du bli oppfinner når du blir stor?

– Nei, jeg skal bli flykaptein. Det var ganske morsomt med å holde på med oppfinnelsen. Jeg håper den blir noe av, for å utrydde sykdommer på sykehusene, sier Theodor.

«Theodor Felgen»

Det kom inn 2.300 oppfinnelser på landsbasis, 400 av dem i Nord-Norge. 20 oppfinnelser fra hvert vitensenter går til en nasjonal finale, og 10–15 av de beste får bygd oppfinnelsen sin i full størrelse ved Science Projects i London. De skal blir til en utstilling som vises på landets vitensentre.

Theodor Håkstad kjenner til hvem Reodor Felgen er, sykkelreparatør og oppfinner i Kjell Aukrusts Flåklypa-univers. Theodor synes det er helt greit å bli sammenlignet med ham.

– Bare skriv Theodor Felgen.