Per nå ligger det 18 utskrivningsklare pasienter på UNN fordi kommunen ikke har kapasitet til å ta de imot. Sykehuset har nå sett seg nødt til å varsle Helse Nord om situasjonen.

Les mer: Politikere reagerer på kutting i antall sengeplasser (Pluss)

– Vi tok opp denne problemstillingen senest forrige uke i et møte med kommunen hvor vi forklarte at dette har store konsekvenser for driften ved UNN. Vi har også informert om at vi har sendt et brev til Helse Nord, med kopi til fylkeslegen, om at situasjonen nå er prekær, forteller Magne Nicolaisen, avdelingsleder for samhandlingsavdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Les mer: Kommunen sier opp avtale med Kurbadet

Ventelistebrudd

Situasjonen fører blant annet til at sykehuset er nødt til å utsette planlagte innleggelser som fører til at ventelistene hoper seg opp, at akuttpasienter må behandles på sengeposter som ikke har riktig spesialkompetanse fordi sengepostene fylles opp av utskrivningsklare pasienter og at man må flytte pasienter rundt for å frigjøre plass.

– Spesielt går det utover akuttfunksjonen for geriatri (sykdommer hos eldre, journ.anm.). Situasjonen innebærer en viss risiko for pasientsikkerheten, sier Nicolaisen.

Han forklarer at situasjonen med relativt høyt antall utskrivningsklare pasienter har vedvart over tid.

– Tallet har gradvis økt gjennom hele høsten og derfor hadde vi dette møtet forrige uke. Vi går også inn i en årstid med både fallulykker og lårhalsbrudd, som kan gi et ekstra trøkk på innleggelser og nå har vi ikke ledig kapasitet.

Les også: Pasienter jubler for valgfrihet

God dialog

Nicolaisen understreker at de er i dialog med kommunen.

– Vi har en god dialog og har full forståelse for at situasjonen nå er vanskelig for Tromsø kommune. Kommunen sier at det vil løse seg når Mellomveien Bo- og rehabiliteringssenter tas i bruk, men vi har fått beskjed om at det skjer først i april. Det er en alvorlig og veldig problematisk situasjon at det ligger såpass langt fram i tid, men det er ikke så mye UNN kan gjøre. Vi vet at kommunen jobber med mange ulike tiltak og har tillit til at kommunen løser problemet på en god måte.

– Bakgrunnen for denne saken er at kommunen nå sier opp tre rehabiliteringsplasser på Kurbadet. Hva tenker du om det?

– Vi regner med at det er en gjennomtenkt avgjørelse som kommunen har tatt. Pasientene i kø er sykehjemspasienter, og ikke pasienter som har behov for rehabilitering, sier Nicolaisen.