Som de fleste vet har Elverhøy kirke flyttet på seg, ikke bare én gang, men to ganger. Nytt navn har den også fått ved disse anledningene, og den dag i dag kan du fremdeles høre folk som snakker om den som Landskirka.

Det var fra den gang da den var kirka for folk fra «lainnet» i motsetning til domkirka i Kirkeparken som Landskirka måtte vike for. Den var for byfolket.

Flyttet fra Kirkeparken

Kirkeparken lever opp til navnet sitt. Det var sannsynligvis her at kong Håkon Håkonsson fikk bygd sin misjoneringskirke i 1252. Hvor lenge denne sto vet man ikke, men i 1711 ble det bygd ei ny kirke her, men den holdt bare fram til 1800-tallet da forfallet tok den.

Da ble det oppført et nytt kirkebygg, og det var dette som skulle bli Elverhøy kirke. Fra den ble vigslet i 1803 fikk den stå uforstyrret fram til 1861 da den hadde blitt for liten for byens behov og erstattet med Domkirka. En stund lå de faktisk ved siden av hverandre, Schielderup-kirka (som den også ble kalt) og Domkirka.

Flyttet – igjen!

Den idyllen varte ikke lenge. Kirka ble flyttet til Strandvegen ved dagens fylkeshus og ble tatt i bruk som kirke for Tromsøysund sogn. Sognet var omlandet rundt kjøpmannsstaden Tromsø, så man kan vel tenke seg at det ikke tok lange tiden før navnet Landskirka oppsto.

I 1967 ble kirka menighetskirke for Tromsøy sogn og i 1975 sto den atter en gang på flyttefot. Denne gang til sitt nåværende hjem.

Kirkehistorie

Elverhøy kirke er et levende vitnesbyrd på Tromsøs kirkehistorie. Den eldste gjenstanden som man finner i den er en møysommelig renovert Madonna-figur fra tidlig 1400-tall. Altertavla fra 1689 er en gave fra kjøpmann Jon Stephanson Kiil, mens prekestolen ble gitt i gave i 1711.

I hver av kirkas korsarmer finnes det synlige spor etter luker i veggene under galleriet. Her ble straffedømte eller sinnslidende som skulle overvære gudstjenester plassert. Dette har heldigvis ikke vært praktisert på en stund, og det synes ikke ut som det er behov for det heller. Elverhøy kirke er nemlig byens mest brukte kirke til bryllup og barnedåp.

Kilder: Nyland og Trælvik «Kirkene i Troms», bind 1 (2015), Tromsø kirkelige fellesråd, elverhoykirke.no, Jan Luneborg og Wikipedia.

MADONNA: Denne Madonna-figuren med barn fulgte med Elverhøy kirkes flyttelass to ganger. Foto: Lill-Karin Nyland