Det gamle ærverdige huset på Jaklins plass har gjort seg bemerket i bybildet i likhet med sine innehavere. Da Borghild drev sin radioforretning sammen med ektemannen Sverre Melvær (1888-1977), hadde bygningen allerede rukket å huse en kombinert stentøy- og tobakksforretning og en blomsterforretning. Det skulle ikke bli mindre forretningsdrift der over årene.

Vennetjenester

Sverre Melvær kjøpte eiendommen i 1933 og i 1940 startet han sin egen agent. og kommisjonsforretning, mens Melværs radioforretning skal ha blitt etablert allerede på 30-tallet.

Da Bladet Tromsø den 6. april 1968 skriver om at Borghild Melvær skal pensjonere seg, er det imidlertid manufaktur- og trikotasjedelen av forretningen som trekkes fram. Den startet med en privat bestilling av et belgisk dekketøy og noen vennetjenester. Dekketøyet som Melvær solgte til sine venninner ble nemlig populært, så populært at det som startet som en vennetjeneste uten tanke på tollpriser og frakt, utartet. Da satte ektemannen ned foten og ba henne om å gjøre det ordentlig.

Forretningskvinne

Derfor tok Melvær handelsskolen og begynte ordentlig bak disken etter det.

– Det kunne være hardt å være forretningskvinne med fen barn å sørge for. Men egentlig ondt av å streve litt, har jeg vel heller ikke hatt, sa Melvær til Bladet Tromsø.

Etter at Melvær hadde meldt sitt siste «over og ut», har flere forretninger både rukket å etablere seg, gå konkurs eller melde opphør i Skippergata 2. I 1972 overtok Tromsø El-Radio A/S etter Melværs radioforretning.

Ustanselig forandring

På slutten av 70-tallet var det Kassett-Centralen som sørget for at tromsøværingene fikk sine radioer, mens det på 80-tallet var et særskilt fokus på eksteriøret med frisørsalongene Victoria og Hårfin. På 90-tallet sørget Kondomeriet Exotica for gode vibrasjoner da man trådte innenfor dørene. Den mest kjente butikken på denne adressen er imidlertid Gunn Johansens «Gunn’s Gardiner» som holdt til i i kjellerlokalet fra 1993 til 2015.

Tilbake i 1968 så Borghild Melvær fram til pensjonisttilværelsen:

– Nå skal jeg ofre meg for hjemmelivet i boligen på Sydspissen og ellers titte litt på byen som jo forandrer seg ustanselig.

PENSJONIST: Dette bildet er tatt bare dager før Borghild Melvær pensjonerte seg forretningsdriften til fordel for husholdningsdriften. Arkivfoto