UNN-overlege og amanuensis ved Institutt for klinisk medisin, Toralf Melsom, har sammen med professor Bjørn Odvar Eriksen involvert over 1.300 personer i alderen 50–62 år. Etter å ha fulgt disse i gjennomsnittlig 5–6 år, konstaterer Melsom at selv lett forhøyet blodsukker – forstadiet til diabetes – påvirker og skader nyrene på et langt tidligere stadium enn først antatt. Studiet er en del av Tromsøundersøkelsen.

Under grensen

– Vi snakker om nivå av blodsukker som ligger under grensen for diabetes – også betegnet som prediabetes. Testene som er gjort av nyrefunksjonen, er meget omfattende og inkludere et betydelig antall personer. Det gjør arbeidet unikt på verdensbasis – i tillegg til at resultatet vekker oppsikt, sier Melsom.

På høygir

Han understreker at nyrene jobber på høygir også ved forstadiet til sukkersyke. På sikt kan det gi nyreskader – noe som ble påviste ved utskillelse av protein i urinen.

– På et tidligere tidspunkt, kan en livsstilsendring både redusere og i beste fall hindre skaden.

Vanskelig å reversere

– Fra dette stadiet, til en person får konstatert sukkersyke, snakker vi om mange år – kanskje en tiårsperiode. Da kan imidlertid nyreskaden være etablert og vanskeligere å reversere.

Andre studier har påvist at lett forhøyet blodsukker er omtrent dobbelt så vanlig som diabetes. Om lag 30 prosent av den voksne befolkningen er berørt.

Fikk beskjed om

Av gruppen på drøye 1.300 personer, fikk 595 deltakere påvist lett forhøyet blodsukker ved studiestarten.

– Siden dette var et såkalt observasjonsstudie, ble det ikke startet med behandling. Men hver enkelt fikk beskjed om funnene. De med betydelige avvik, fikk beskjed om å kontakte fastlege. Personer med påvist nyreskade, er fulgt opp av oss, sier Melsom.

Publisert internasjonalt

Resultatene av studiene i Tromsø, er presentert i en artikkel i et anerkjent, amerikansk legetidsskrift. I kjølvannet har internasjonale størrelser på nyresvikt- og -sykdom, betegnet forskningen som viktig. Tidligere studier har forsøkt å påvise en sammenheng mellom lett forhøyet blodsukker og nyreskader, uten å finne entydige svar. Det har forskere på vårt lokale sykehus og universitetet klart.

Stilte opp

– Her har Tromsøundersøkelsen vært til stor hjelp. Likevel snakker vi om tidkrevende og til dels kompliserte undersøkelser av hver enkelt person. Vi er takknemlige for alle som deltok i studien som tok flere timer.

Toralf Melsom understreker at ikke alle med prediabetes trenger behandling med medisiner. Men livsstilsendringer er viktig – eventuelt i kombinasjon med blodtrykksmedisinering.