Skrei, lever og rogn er godt, ingen tvil om det. Men den nydelige skreien kan serveres på mange andre måter som variasjon.

En skreifilet forvandles lett til et eksklusivt festmåltid – men egner seg også aldeles utmerket til klassisk pubmat.

Selv er jeg veldig begeistret for denne hjemmelagede varianten av fish and chips som man ikke trenger frityrgryte for å få til.

Panert skreifilet

150 g skreifilet per person

1 dl hvetemel

1–2 egg

1–2 dl Panko-smuler

Salt og pepper

Skjær skreien i serveringsstykker. Strø over salt og pepper – og vend stykkene i hvetemel. Deretter dypper du fisken i pisket egg før du dypper dem i Panko-smuler (en type sprø brødsmuler som du finner i orientalske matbutikker. Ellers kan du bruke griljermel).

Varm opp rikelig med solsikkeolje i en dyp stekepanne. Legg fiskestykkene oppi – og stek dem tre-fire minutter på hver side til de har fått fin farge. Legg på tørkepapir for å fjerne litt fett.

Se flere av Christers oppskrifter her

Sprø potetchips i ovn

2–3 faste poteter per person

1–2 ss solsikkeolje

1–2 ss maisennamel

Salt

Skjær potetene (gjerne med skall) i tjukke staver. Kok disse i vann i fem-seks minutter til de nesten er gjennomkokte. Hell i dørslag og la vannet dampe bort.

Legg chipsene i en langpanne med bakepapir og risle over litt olje. Rør rundt før du drysser over maisennamel og rører rundt på nytt. Fordel potene jevnt i langpannen og stek i ovn på 225 grader til de har fått fin farge. Strø over salt.

Ertepuré med mynte

100 g grønne erter per person

1 dl matfløte

2 ss smør

2–3 ss hakkede mynteblader

Salt og pepper

Kok ertene i ti minutter under lokk i en kasserolle med smeltet smør og fløte. Krydre med salt og pepper og kjør med mikser til en jevn pure.

Skarp Tartarsaus

2 eggeplommer

2 dl nøytral olje

1 ts eppelsidereddik

1 ss hakket kapers

3 ss hakket sylteagurk

3 ss finhakket dill

1 ts (engelsk) søt sennep

1/4 finhakket løk

Salt og pepper

Visp eggeplommene og rør inn olje dryppvis slik at du får en «majones». Bland inn resten av ingrediensene.

Server sammen med godt øl eller sider – eller en tørr hvitvin.

Vel bekomme!