Skrei, lever og rogn er godt, ingen tvil om det. Men den nydelige skreien kan serveres på mange andre måter som variasjon.
En skreifilet forvandles lett til et eksklusivt festmåltid – men egner seg også aldeles utmerket til klassisk pubmat.
Selv er jeg veldig begeistret for denne hjemmelagede varianten av fish and chips som man ikke trenger frityrgryte for å få til.
LES OGSÅ: Bolognese i hvitt
Panert skreifilet
150 g skreifilet per person
1 dl hvetemel
1–2 egg
1–2 dl Panko-smuler
Salt og pepper
Skjær skreien i serveringsstykker. Strø over salt og pepper – og vend stykkene i hvetemel. Deretter dypper du fisken i pisket egg før du dypper dem i Panko-smuler (en type sprø brødsmuler som du finner i orientalske matbutikker. Ellers kan du bruke griljermel).
Varm opp rikelig med solsikkeolje i en dyp stekepanne. Legg fiskestykkene oppi – og stek dem tre-fire minutter på hver side til de har fått fin farge. Legg på tørkepapir for å fjerne litt fett.
Se flere av Christers oppskrifter her
Sprø potetchips i ovn
2–3 faste poteter per person
1–2 ss solsikkeolje
1–2 ss maisennamel
Salt
Skjær potetene (gjerne med skall) i tjukke staver. Kok disse i vann i fem-seks minutter til de nesten er gjennomkokte. Hell i dørslag og la vannet dampe bort.
Legg chipsene i en langpanne med bakepapir og risle over litt olje. Rør rundt før du drysser over maisennamel og rører rundt på nytt. Fordel potene jevnt i langpannen og stek i ovn på 225 grader til de har fått fin farge. Strø over salt.
Ertepuré med mynte
100 g grønne erter per person
1 dl matfløte
2 ss smør
2–3 ss hakkede mynteblader
Salt og pepper
Kok ertene i ti minutter under lokk i en kasserolle med smeltet smør og fløte. Krydre med salt og pepper og kjør med mikser til en jevn pure.
LES OGSÅ: Verdensmester-torsk
Skarp Tartarsaus
2 eggeplommer
2 dl nøytral olje
1 ts eppelsidereddik
1 ss hakket kapers
3 ss hakket sylteagurk
3 ss finhakket dill
1 ts (engelsk) søt sennep
1/4 finhakket løk
Salt og pepper
Visp eggeplommene og rør inn olje dryppvis slik at du får en «majones». Bland inn resten av ingrediensene.
Server sammen med godt øl eller sider – eller en tørr hvitvin.
Vel bekomme!