Både på sesjon I og II opplyste tromsøgutten om sine astmaproblem og at han bruker medisin jevnlig. Til tross for det, slapp legen ham gjennom nåløyet. Det gjorde ikke helsepersonellet som sjekket Lindberg før førstegangstjenesten startet. Der ble han avvist og sendt hjem.

Går arbeidsledig

– Jeg søkte ikke skole i høst og sa opp jobben på Europris Kvaløysletta. Selv om jeg i utgangspunktet ikke trodde jeg skulle i militæret, mente sesjonslegen noe annet. Det ga meg falske forhåpninger, sier Lindberg som i dag er arbeidsledig.

Opprinnelig skulle 19-åringen utdanne seg til sykepleier – en hanske han tar opp igjen til høsten. Aller verst er det at han ikke har inntekt og vil få et tap fram til studiestart på 140.000 kroner.

Mye penger

– Det er mye penger for en ungdom. På Europris tjente jeg greit, trivdes godt og fikk stadig mye arbeidsoppgaver. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg aldri sagt opp.

Emil Lindberg har i hele prosessen med Forsvaret spilt med åpne kort. Til tross for det, mente sesjonslegen i Harstad at han – på grunn av god fysikk og et stort ønske om å gjennomføre førstegangstjenesten – ville få innpass.

Ikke ønskelig

– På Sessvollmoen fikk pipen en annen lyd. Til tross for at jeg presiserte at jeg ikke tok astmamedisin daglig, men kunne gå dager uten, var det ikke nok. Soldater med en kronisk sykdom, var ikke ønskelig i Forsvaret, var beskjeden jeg fikk.

– Jeg har mistet et helt år som følge av behandlingen. I tillegg til lønnstapet jeg har nå, vil jeg komme ett år senere i jobb. Også det betyr noe, sier Lindberg.

Krigførende enhet

Ikke nok med at 19-åringen fikk forhåpninger om ett år i Kongens klær, han fikk også lovnad om å tjenestegjøre ved 2.-bataljonen – en krigførende enhet.

– Men selv ikke her holdt Forsvaret ord. Jeg ble i stedet plassert i ingeniørbataljonen.

Nabogutten

– Til sammenligning kan jeg nevne at en kompis i nabolaget ble avvist på sesjon på grunn av en inngrodd tånegl. Jeg derimot – med astma siden 9-årsalderen – ble lovet gull og grønne skoger. Forstå det den som kan.

I Forsvarets vernepliktsenhet, opplyser Rebekka Nilsen at det må ha skjedd en glipp i denne saken:

– Rekrutter med kroniske sykdommer blir som regel avvist etter første sesjonsrunde. At Emil Lindberg kom videre til andre runde og ble godkjent, skulle det ikke ha skjedd, får iTromsø opplyst.

Foto: Tom Benjaminsen