Fra sin høyborg i Grønnegata 94 er Tromsø bibliotek og byarkiv i dag en folkekjær institusjon i byen. Men selv om publikum opp gjennom årene har satt pris på tjenestene biblioteket tilbyr har det ikke alltid vært like lett å finne et sentralt og velegnet lokale til boksamlingene.

Stiftet 1871

Tromsø folkebibliotek ble stiftet 1871 etter initiativ fra blant andre tidligere omtalte adjunkt Karl Pettersen. Byens første bibliotekar ble lærer Torkild Fosse, en aktiv lokalpolitiker som også havnet på Stortinget i en periode.

Biblioteket ble etablert i Sjøgata 16 hvor «Tromsø læseselskab» hadde sine lokaler fra 1863. Da «selskapet avgikk ved en stille død i 1868-69», var det foreningens boksamling som på mange måter utgjorde ryggmargen i bibliotekets boksamling. I 1878 flyttet biblioteket for første gang, og byens befolkning kunne vel lite klage på omgivelsene da de nå kunne låne bøker på selveste Grand Hotell.

Uskikk

– I sær er det heldigt, at man har fått et eget utlånsværelse, hvormed man har kundet tilendegjøre den uskik, at den låntagende selv gikk og utsøkte seg bøker fra boksamlingen, skriver en samtidig kilde.

En markant skikkelse på denne tiden var byens bibliotekar, Olaus Martens Nicolaissen (1846-1924). Nicolaissen var opprinnelig lærer på Tromsøs høyere skole, arkeolog med flere feltarbeid bak seg og kurator for den historisk-antikvariske samlingen på Tromsø Museum. I 1886 ble han da også bibliotekar.

I 1894 måtte biblioteket flytte igjen, men heldigvis ikke langt. Da Tromsø museums nybygg sto ferdig i 1894, ble deres lokaler i Strandskillet 2 ledige. Så da bar man boksamlingen tvers over gata og biblioteket ble baptistkirkens leietakere.

Fant hjem

Fra 1915 til 1973 holdt biblioteket til i andre etasje i Storgata 65 – selveste Rødbanken. Her måtte de riktignok dele plassen med kommunale kontorer og Athenæum, som omtales både som en herreklubb og leseforening, men holdt altså ut i nesten 60 år, med unntak av et par år ved Tromsø Museum under krigen. På denne tiden ble Th. Berg Larsen den første biblioteksjef med bibliotekarutdanning i Tromsø. Det var han i 43 år.

Da Odd Fellow fikk revet trehuset Storgata 118 i Storgatbakken og erstattet det med betongbygget vi kjenner i dag, flyttet biblioteket dit og ble værende fram til 2005.

Da sto nemlig deres nye lokaler i Grønnegata 94 ferdige, under gamle Fokus kinos selvbærende tak. Og der ser det heldigvis ut som om de blir værende.

Kilde: Lokalhistoriewiki.no v/ Einar Dahl