Hvert år rømmer store mengder oppdrettslaks fra merder langs hele norskekysten.

Det har lenge vært etterlyst metoder og systemer for å hindre rømming, og ikke minst å minimere skadene når rømming skjer.

– Vi har sammen med Lerøy Aurora utviklet et system som gjør at man kan begynne arbeidet med å fange fisken øyeblikkelig om det skjer en rømming, sier Gaute Kværnstuen, utviklingsingeniør ved NOFI i Eidkjosen.

Førstehjelp mot rømming

Enkelt fortalt har NOFI laget et «førstehjelps-kit» som kan tas i bruk med en gang dette skjer.

Garn i forskjellige lengder og maskevidde, forankring, utsettingsutstyr og innsamlingsutstyr er pakket ned i en kompakt kasse eller reol som monteres på forflåter eller andre faste anlegg i tilknytning til merdene.

– Vi kan ved hjelp av lettbåter sette ut utstyret i samme øyeblikk som vi oppdager at rømmingen har skjedd, sier Kværneland.

Å komme raskt i gang er maktpåliggende.

– Den første tiden etter en rømming er den mest kritiske. Da holder fisken seg i nærheten av merdene og det er mye lettere og mindre kostbart å fange dem inn igjen, sier Kværneland.

Utstyrspakken er satt sammen slik at «alle» kan håndtere den.

– Den er veldig intuitivt konstruert med gode instruksjoner og tegninger for hvordan man skal gå til veie. Alle som har satt sin fot på et oppdrettsanlegg vil kunne håndtere utstyret, sier ingeniøren.

Samarbeid med kunde

Utstyret er utviklet sammen med Lerøy Aurora, et av Norges største oppdrettsselskaper som har anlegg langs hele norskekysten.

– De har allerede startet monteringen på anleggene sine, og de har gitt tilbakemelding om at de er veldig fornøyde med det vi har levert så langt, sier Kværneland.

At man har samarbeidet med en av de største kundene i utviklingen av produktet er ikke uvanlig, sier administrerende direktør i NOFI, Torgrim Rørtveit.

– Vi er allerede tungt inne i oppdrettsnæringen med andre produkter slik at et slikt system er en naturlig forlengelse av det arbeidet, forklarer han.

Store på oljevern

Fra før er NOFI blant verdens ledende produsenter av oljevernutstyr. Når det markedet er i en bølgedal er satsing innenfor oppdrettsnæringen både naturlig og nødvendig.

– Med den erfaringen som vi har innenfor oljevern så er vi godt forberedt for å takle denne satsingen, sier Rørtveit.

Han tror markedet for «forsikringsprodukter» innenfor oppdrettsnæringen kan vokse kraftig.

– Potensialet er veldig stort når man tenker på omfanget av oppdrettsnæringen. Og det er stilt krav fra både myndigheter og næringen selv om at man må komme opp med fungerende løsninger og systemer, sier Rørtveit.

Han ønsker ikke å spå om hvor stor del av Nofis omsetning som vil kunne komme fra det nye produktet.

– Men jeg tror at vi på sikt vil kunne få millionomsetning på det, sier han.