Det er Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) som behandler klager fra pasienter og pårørende i forbindelse med feilbehandling i det offentlige og private helsevesenet. Erstatningene skal bidra til at pasienter og pårørende får dekket det økonomiske tapet som skaden har påført dem.

Stor nedgang

I 2015 fikk NPE 5.742 krav om erstatning, en økning på ti prosent i forhold til året før. 294 av kravene kom fra Troms, mens det i 2014 kom inn 211 krav.

Av erstatningssakene som gjaldt Troms ble det gjort vedtak i 206 saker i 2015. 59 fikk medhold (29 prosent), mens 147 fikk avslag. Tilsvarende tall for 2014 var 84 medhold (38 prosent) og 135 avslag.

– Det har vært en ganske stor nedgang i utbetalingene. Antall saker med medhold har gått ned i forhold til 2014, selv om det totale antall saker er uendret. Det ser ut som det er meldt inn flere nye saker i fjor. Slik saker ta flere år å behandle, og de kan også bli anket, sier fagsjef Einar Bugge ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Store enkeltutbetalinger

Skader etter feilbehandling i hele Helse Nord førte til erstatningsutbetalinger på 89,8 millioner kroner i 2015, vel tre millioner kroner mer enn året før. På landsbasis utbetalte (NPE) 933 millioner kroner i erstatninger i fjor, og i alt 1.492 erstatningssøkere fikk tilkjent erstatning.

De største utbetalingene på landsbasis gjaldt feilbehandlinger innen ortopedi (209 mill.), svulster og kreftsykdommer (176 mill.) og skader på barn i forbindelse med fødsler (80 mill.). NPE har ikke lenger anledning til å gi ut informasjon om største enkeltutbetaling. Etter en vurdering av personvernet har de besluttet ikke å gi ut denne type informasjon.

– Fødselsskader gjelder få saker, men store utbetalinger. Tradisjonelt er det her de største enkeltutbetalingene er. Når det gjelder ortopedi kan feilbehandling skyldes dårlig oppfølging, feil type operasjon, komplikasjoner og infeksjoner etter operasjon, sier Bugge.

Tar lærdom

Feil innen kreftbehandling fører også til mange erstatningsutbetalinger.

– Mange av sakene dreier seg om forsinket eller manglende oppfølging, røntgenundersøkelser som overser endringer, og som senere viser seg å være kreft og egentlig burde vært oppdaget tidligere. Det kan også være glipp i kontrollsystemet mellom sykehusene.

UNN går fortløpende gjennom vedtakene i løpet av året, for å ta lærdom av feilene som gjøres. Avgjørelser i NPE kan føre til at behandlingsrutiner endres.

– Det er bra at utbetalingene går ned, men det er også bra at folk benytter seg av NPE-systemet. At antall krav økte i 2015 kan bety at folk kjenner til ordningen, og at våre ansatte er flinke til å informere om mulighetene til å bruke Norsk Pasientskadeerstatning dersom de ikke er fornøyd med behandlingen, sier Einar Bugge.