Fredag i forrige uke ble en knølhval reddet etter å ha surret seg inn i en sjøkabel som lå tvers over Kaldfjorden.

Professor i arktisk og marin biologi ved UiT, Audun Rikardsen, og mannskaper fra Tromsø brann og redning trodde først det var et fortøyningstau hvalen hadde satt seg fast i. Ikke før etter kabelen var kuttet, ble det klart at det var Tromsø-selskapet Nordix Datas hovedfiberkabel, som sørget nett- og mobildekning i området Tromvik, Grøtfjord, Vengsøy, Skulsfjord og Lyfjord.

– Dette blir meget dyrt for oss. Vi må nok ut med mellom én og to millioner kroner for å få erstattet kabelen, sier administrerende direktør i selskapet, Stein Tore Gustavsen.

Må lage ny kabel

Før kabelen kan erstattes, må selskapet, som har arbeidet med å bygge ut fibernett i hele fylket siden 2005, først få laget en ny sjøkabel ved Naxans kabelfabrikk på Rognan og få hyret inn et kabelskip for å legge den.

– Det er to aktuelle skip i nærheten som kan gjøre jobben, men «Nordkabel», som ligger i Nordland, er fullbooket fram til mars. Vi jobber med å få tak i et annet skip fra Nordland, forteller Gustavsen, og fortsetter:

– Det er klart det koster penger. Å få et skip med ti ansatte om bord opp hit er ikke billig.

Direktøren håper at en ny fiberkabel vil være på plass vil innen et par uker, men medgir at det kan ta måneder. I løpet av helgen har selskapet satt opp et radiolinjesambånd som gir området nettdekning fram til ny kabel er lagt.

– Kunne gått liv

Gustavsen stiller spørsmål ved om det var nødvendig av redningsmannskapene å kutte kabelen.

– Jeg vet ikke om det var den rette avgjørelsen å ta. Man kuttet all kommunikasjon i området, noe som kan være svært alvorlig dersom noe skjer, sier han.

Direktøren er kritisk til at selskapet ikke ble kontaktet før kabelen ble kuttet, og påpeker videre at kabelen var godt merket.

– Den er gul og det står fabrikknavnet og hvilke type kabel det er på den, og den er merket i Kystverkets kart. I tillegg ligger den i en stålstrømpe; den er laget for å ligge på opp til 2.000 meters dyp og samlet veier den flere tonn. At man trodde dette var et tau synes jeg er rart, sier han, og påpeker at kabelen da like godt kunne vært en høyspentkabel, som det også ligger flere av i fjorden.

– Det kunne fått fatale konsekvenser for redningsmannskapene og hvalen om en slik hadde blitt kuttet. Jeg lurer på hvilke sikkerhetsvurderinger som ble gjort, sier han.

Trodde det var tau

Brannsjef Håvard Malmedal forteller at Tromsø brann og redning, som ble hentet inn av Kystvakten for å hjelpe hvalen, ikke hadde noen forutsetninger for å vite at det var en informasjonskabel.

– Vi hadde fått beskjed om at det var et fortøyningstau, sier han.

– Ble det sjekket om det var høyspentkabler eller informasjonskabler i området?

– Vi var ikke kjent med at det skulle være noen høyspentkabler der. Sjøforsvaret sa heller ingenting om det. Slike kabler er vanligvis også veldig godt merket og tykkere enn kabelen som ble kuttet. Det var snakk om det som så ut som en gul plastslange med en 20 millimeters diameter, slik som jordkabelen inn til et hus, ikke en strømkabel som leverer strøm til ei hel øy. Dykkeren merket nok at det ikke var et tau, men han visste ikke hva det var, forklarer han.

Audun Rikardsen, som deltok i redningsaksjonen, bekrefter at også han trodde det dreide seg om et tau.

– Det var pokker umulig å se hva det var. Det var mørkt, mye vind og man ser gjennom overflaten. Man måtte føle seg fram. Det vanlige er jo at hvaler setter seg fast i garn eller tau; ingen ville tro at det var en kabel, sier han.

Rikardsen påpeker videre at det så ut som kabelen allerede var ødelagt før han og redningsmannskapene begynte å skjære i den.

– Det ser man klart på videoen av redningsaksjonen som blant er lagt ut på NRK, sier han.

Reddet liv

Varabrannsjef Kaj Christiansen ved Tromsø brann og redning er klar på at brannvesenets rolle først og fremst er å redde liv.

– Og her var det snakke om å berge livet på et dyr. Brannforskriften er klar på at vår jobb er å berge liv, og deretter berge verdier. Gustavsen må ta inn over seg dette, sier han.

Også HMS-ansvarlig i Tromsø brann og redning forsvarer redningsaksjonen.

– Berging av liv, er som Christiansen sier, forankret i brann- og eksplosjonsvernloven. Andre hensyn kommer i andre rekke, påpeker han.

– Det er leit at leverandøren blir satt i en vanskelig situasjon overfor sine kunder, men om han retter pekefingeren mot oss, så synes jeg det er på sin plass å spørre om hvordan kabelen, som skal ligge langs havbunnen, havnet i munnen på en hval. Den hadde først satt den fast helt inni munnviken, deretter snurret den rundt hodet og sporen. Det må ha vært en fryktelig kamp for å komme seg løs, og antakeligvis en fryktelig kamp for å komme seg til overflaten for å få luft, legger Christiansen til.

Gustavsen tror imidlertid enten at kabelen har blitt liggende mellom berg på havbunnen, eller at et anker eller lignende har dratt den med seg opp.

SATT FAST: En knølhval satt seg torsdag fast i det som skulle vise seg å være en undersjøisk fiberkabel. Fredag kuttet redningsmannskaper hvalen løs. Foto: Kystvakta
REDDET LIV: Varabrannsjef Kaj Christiansen er tindrende sier deres hovedoppgave er å redde liv, ikke verdier. Foto: Marius Fiskum Foto: Marius Fiskum