I desember skrev iTromsø Voronchikhina ville tilby gratis norskkurs for flyktninger, men trengte et sted å holde undervisningen. Etter at artikkelen var publisert, ble språklæreren kontaktet av Frisvold privatgymnas som gjerne stilte opp med både klasserom og bøker.

– Jeg snakket med Frisvold etter at artikkelen var publisert, og de ville bidra med klasserom. De spurte også om vi trengte bøker, og bestilte det til oss helt gratis, sier Voronchikhina.

Åtte deltakere

Nå har språklæreren en gruppe på åtte personer som hun underviser én gang i uka, men hun har plass til flere.

– Det har gått veldig bra så langt. Det er en veldig motivert gruppe, og noen av dem har allerede lært litt norsk. En person er helt nybegynner, men de er alle veldig aktive, sier språklæreren.

Gruppen består av syv personer fra Syria og en fra Eritrea.

– Jeg trives veldig godt, for jeg lærer også mye selv. Jeg har også en mulighet til å bli godt kjent med dem og kulturen deres, sier hun.

Kjenner situasjonen

Voronchikhina forteller at hun selv vet hvordan det er å være ny i et land, og at det er en del av motivasjonen for å starte opp kurset.

– Jeg vet hvordan det er å sitte i et land uten å ha rettigheter. Jeg søkte om oppholdstillatelse som selvstendig næringsdrivende for to år siden. Det tok lang tid å få svar, og jeg fikk ikke jobbe på to måneder. Jeg vet at det er deprimerende å vente på svar på slike ting, sier Voronchikhina.

I tillegg hadde hun en prøvetime med en syrisk kvinne over Skype som imponerte henne.

– Vi pratet og hun fortalte hvordan situasjonen er. Så tenkte jeg at jeg kunne hjelpe – vi må jo hjelpe når vi kan, sier hun.

Lærer om kultur

På kursene er det ikke bare språk som blir gjennomgått. Også kultur står på timeplanen.

– Jeg forteller litt om den norske kulturen på kursene, for eksempel hvordan man blir kjent og skaper nettverk her. Sånne ting hadde jeg problemer med da jeg kom hit, for ting fungerer jo ulikt i forskjellige kulturer, sier Voronchikhina.

Rektor på Frisvold privatgymnas, Ståle Frisvold, mener det bare skulle mangle at de stilte opp.

– Det er bare hyggelig å bidra. Det er en liten sak fra vår side, sier Frisvold.

– Fint initiativ

Han sier at det startet med at han leste artikkelen om Olga og hennes initiativ.

– Så sendte jeg henne en e-post. Etter at vi tok over Sonans har vi hatt ledige lokaler store deler av uka. Så vi tilbød henne å bruke disse, sier Frisvold.

Rektoren synes det er et fint initiativ av språklæreren.

– Å bestille bøker til klassen er en liten kostnad fra oss. Det skulle bare mangle at vi bidrar, sier Frisvold.

HOLDER KURS: Olga Voronchikhina har nå startet opp med norskkurs for nye landsmenn i Frisvolds lokaler. Foto: Privat