– Vi eier 10 til 15 meter nedover i grunnen, da er vi nede på bunnen av anlegget Tromsø Parkering tenker å bruke. Da kommer parkeringsanlegget delvis på vår grunn, sier advokat Bård Harila.

Annen manns grunn

Han jobber med eiendomsutvikling og er styremedlem i Harila Gruppen Eiendom AS (HGE). Det er i forbindelse med at reguleringsplanen for utvidelse av parkering i fjell er til offentlig ettersyn at HGE kommer med sine merknader. Tromsø Parkering har planer om rundt 960 parkeringsplasser sprengt inn i fjellet, delvis under parkeringsplassene HGE har i Strandskillet.

I forbindelse med planprosessen ble HGE bedt om å gjennomføre en juridisk vurdering av eiendom som befinner seg under annen manns grunn. Problemstillingen er aktuell ettersom Tromsø Parkering AS vil utvide sitt parkeringsanlegg under HGE sitt anlegg med 22 parkeringsplasser.

Eiendomsrett nedover

Ifølge konklusjonen i den juridiske vurderingen er retten til eiendom tredimensjonal. Det betyr at man eier både over og under flaten man beveger seg på, og at en eiendom også har dybdegrense, som beveger seg vertikalt, på mellom 10 og 15 meter.

– Utvidelsen av parkeringsanlegget til Tromsø Parkering AS vil være under anlegget til HGE. Avstand mellom tak og grunn i de to parkeringsanleggene er på noen få meter. Mest sannsynlig vil avstand mellom de to anleggene være cirka seks til syv meter. HGE har dermed eiendomsrett til areal som er rett under dagens parkeringsanlegg i Strandskillet 5, heter det i merknaden.

– Rettspraksis er sånn at man eier et stykke nedover ut ifra hva man med rimelig grunn kan gjøre seg bruk av. Vi har lenge jobbet med planer om å utvide anlegget, det kan både skjer nedover og utover, sier Harila.

Trenger samtykke

Harila Gruppen Eiendom har tidligere ytret ønske om å utvide anlegget sitt til 200 parkeringsplasser, og at deres plan burde samkjøres med reguleringsplanen til Tromsø Parkering.

– De trenger vårt samtykke dersom de skal bruke arealene under oss, og kan ikke etablere et anlegg uten at vi enige. Det kan det hende at vi blir. Vi har en eiendom vi har lyst til å utvikle, om Tromsø Parkering ønsker å drifte parkeringsanlegget, har ikke vi problemer med det, sier Bård Harila.