STRANDKANTEN: Etter at byrådet vendte tommelen ned mot byggeplanene på Strandkanten, har utbygger Terje Johansen kansellert de opprinnelige planene for boligprosjektet K10.

Les mer: Utbygger brukte titall millioner på planlegging - nå risikerer de stortap

Jobber med endringer

Terje Johansen i Taj Holding AS forteller at selve byggeprosjektet ikke er kansellert – men at de nå jobber med å endre på de opprinnelige planene for boligblokken K10.

– Hadde ting gått som planlagt, hadde vi vært i gang nå. Vi er litt usikre på hva byrådet egentlig mener og vi jobber med å forstå hvilke endringer de egentlig ønsker for at planen skal godkjennes, sier Johansen til iTromsø.

– Hvilke endringer vil det bli på blokken?

– Det er vanskelig å si på dette tidspunktet. Vi jobber med saken.

Nytt byråd

Det var tilbake i 2011 at det daværende Ap-styret godkjente planene for området K9 og K10 på Strandkanten. Den gang i regi av Selvaag Utbygging. Senere kjøpte Taj Holding AS sjøgrunnen og foretok en utfylling på over 2.000 kvadratmeter.

Det ble bestemt at to blokker, K9 og K10, skulle føres opp av datterselskapet Norsk Boligutvikling AS (NBU), men i november i fjor vendte det nye byrådet tommelen ned for K10.

– Vi har holdt på med dette i tre år, og vi kan jo ikke holde på i tre år til. Etter tre års samarbeid fikk vi plutselig et slag i trynet og det var et ganske stort sjokk for oss. Det har gått mye penger og mange millioner er brukt. Situasjonen er veldig beklagelig, sier Johansen.

– Når vil planene for hvordan den ny blokken vil bli seende ut være klare?

– Det er veldig vanskelig å si på nåværende tidspunkt.

Les også: Politiker advarer mot byrådets høyblokk-nei

Trukket fra markedet

Leilighetene i prosjektet K10, 36 selveierleiligheter fordelt på åtte etasjer, ble lagt ut for salg på markedsplassen Finn.no i august – før det nye byrådet vant valget.

Den gang uttalte Marte Øksendal, avdelingsleder i Heimdal Eiendomsmegling, til iTromsø at det var stor interesse rundt leilighetene.

Hun har torsdag ikke vært tilgjengelig for ytterligere kommentar, men bekrefter til iTromsø at prosjektet er trukket fra markedet inntil videre. Hun henviser til Kurt Figenschau, daglig leder i NBU – som står for utbyggingen.

Les også: Disse leilighetene er allerede blitt populære

Åtte solgte leiligheter

– Vi har skrevet åtte kontrakter med folk som har kjøpt leiligheter. Det er flere som har vært interesserte, men som har vært avventende med tanke på de siste politiske vurderingene, sier Figenschau.

– Hva skjer med disse åtte som har kjøpt leilighet i blokken som ikke blir noe av?

– Som utbygger tar vi alltid forbehold om at leiligheten kanskje må endres eller i verste fall forkastes, som i dette tilfellet. De står nå fritt til å heve avtalen og kan eventuelt kjøpe noe annet, eller vente og se til det kommende prosjektet vi bli lansere.

– Når vil dette prosjektet komme?

– Det er dessverre vanskelig å si. Vi skulle gjerne kommet med en dato eller salgsstart, men det er helt umulig for oss å komme med noe sånt slik situasjonen er nå. Vi i NBU ønsker bestandig å utvikle de eiendommene vi har og vil gjøre alt vi kan for å få dette til.

Les også: - I konflikt med strandpromenaden

Vil ha signalbygg

Byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), forklarer avgjørelsen med at strandpromenaden ikke er godt nok prioritert i byggeplanen for K10.

– En av tingene er at de har valgt å legge noen boder på gateplan rundt bygget, noe som forringer utekvaliteten veldig mye og som setter strandpromenaden veldig i skyggen i stede for å prioritere den.

Hun trekker også fram utseendet til den planlagte blokken.

– Blokken skal være et såkalt topografisk punkt i området, og det er lagt inn at det skal være litt høyere. Da er holdningen vår at da må det også stikke seg ut og være et signalbygg, så det må ha litt mer ambisjoner enn den opprinnelige planen hadde.

Håper på løsning

Angående Johansens overraskelse over avslaget, sier byutviklingsbyråden følgende:

– Jeg kan ikke svare for det som har skjedd før oss, men må til enhver tid behandle de sakene som ligger til behandling hos meg. Det er godkjent en plan for akkurat K10-området, og dette er annerledes enn den. Men slik jeg forstår det, er det god kommunikasjon mellom administrasjon og utbygger, slik at det skal være fullt mulig å oppnå en god løsning for både de som bor der nå og de som skal bo der. Det har i alle fall jeg et sterkt ønske om.

STØRRE FRIAREAL: Friarealet rundt blokkene K9 og K10 er tredoblet i forhold til allerede godkjente planer. Foto: Privat
AVVISTE PLANER: Kurt Figenschau vet ikke når de vil ha de nye planene for K10 klare. Foto: Tom Benjaminsen
HÅPER PÅ LØSNING: Byråd for byutvikling Ragni Løkholm Ramberg (Ap) sier hun ønsker og håper de skal finne en god løsning for alle.