Det var det som skjedde onsdag 22. april 1987. Da oppdaget man på Kvaløysletta at vannet var brunt og udrikkelig. Andre steder, særlig på toppen av Tromsøya og øverst i Tromsdalen forsvant vanntrykket.

Årsaken var at tilførselen av vann fra Slettaelva på Kvaløysletta stoppet opp på grunn av frost og tekniske problemer.

Rasjonering

– Vi kan ikke love at vannet er tilbake i normale forhold i dag. Dersom det blir mildvær. vil vannet komme tilbake. Vi regner med å måtte rasjonere vannet ved hjelp av sonevise utkoblinger, sa anleggsleder Odd Alvarstein i Tromsø kommune.

Det var maks uflaks som førte til denne situasjonen. Vanntilførselen fra Slettaelva var nemlig avhengig av ei pumpe i Øvre Svarthammarvann og en hevert i nedre Svarthammarvann som begge to lå nede for telling. Dette, kombinert med en kald vinter hvor tilsiget til elva allerede var dårlig og at Amundvann, det tredje vannet som renner ut i Slettaelva, var tomt, førte til en prekær vannmangel.

Fremdeles viktig

Selv om Simavika allerede hadde overtatt hovedansvaret for byens vanntilførsel, viste det seg at Slettaelva fremdeles var viktig. Til tider sto faktisk elva for opp mot en fjerdedel av byens vannbehov – 10.000 kubikkmeter i døgnet i 1987.

Da dette uteble, måtte kommunen søke nye løsninger. En av disse ble en tankbil eller tre. Tankbilene kjørte i periodene da vannet var fullstendig utkoblet. I Stalheimvegen, hvor dagens bilde er tatt, hadde vannet vært borte flere ganger i løpet av de siste to dagene.

– Vannet forsvant tirsdag ettermiddag. I går morges var det bare en kopp vann å få ut av kranen, fortalte Fred Berntsen til Bladet Tromsø.

Ingen fare

Blant «storforbrukere av vann» var det stort sett bare Kurbadet som fikk problemer med driften på grunn av vannmangelen.

– Det er ingen fare for at badet må begynne å skrive ut pasienter. Men dersom vannproblemene blir langvarige, må man finne andre behandlingsmetoder, fortalte avdelingsleder Asle Nilsen.

Det var stort sett i nærområdet til Slettaelva og høyereliggende strøk på Tromsøya og fastlandet som ble rammet av vannmangelen i 1987.

Typografen ansvarlig for overskrifta «Tromsø på vannvogna» regner vi med fikk en godt betalt jobb i VG.