– Det begynte i fjor vinter da jeg var på fiske. Vi jobbet helt vanvittig mye. Så mye at jeg fikk betennelse i armene mine. Vi hadde bare fisket halvparten av torskekvoten, og jeg hadde lovet å være med videre, så jeg fortsatte. På slutten begynte jeg å miste følelsene i armene. Det var da jeg tok i en fisk og fikk støt i armene at jeg skjønte at jeg måtte på land. Jeg fikk ikke sove om nettene fordi det var vondt, sier Kristian Andresen, som ikke har vært ute og fisket siden da.

Selv om 22-åringen i det siste har vært mest forbundet med politikk, etter at han i fjor ble lansert som ordførerkandidat for Kystpartiet, er han først og fremst kjent fra NRK-serien «Yttersia» som gjorde stor suksess på statskanalen i 2014. Der ble hele Norges befolkning kjent med fiskeren og ungkaren Kristian Andresen, som gjorde seg bemerket med sine kjappe kommentarer og gode humør.

Legene skjønte ingenting

Smertene Andresen fikk i fjor vinter var ikke helt ukjent for 22-åringen. Han kan nemlig fortelle at han har opplevd lignende problemer tidligere. Da har imidlertid trykkbølgebehandling gitt resultater, noe som ikke var tilfelle denne gangen. Andresen gikk derfor videre til legen, som henviste ham til fysioterapeut, også det uten resultater.

– Etter hvert klarte jeg ikke å løfte armen mer enn 20 centimeter. Det startet i armene, men utover sesongen var jeg betent i hele nakken. Ingenting fungerte, sier Andresen, som fikk smertestillende av legen, men uansett hvor mange han tok, lindret det ikke smertene.

På ett punkt klarte han ikke engang å få majonesen ut av tuben, selv om han brukte begge hendene.

– Gikk i kjelleren

– Jeg måtte sitte i ro og ikke gjøre noe som helst. Da gikk jeg helt ned i kjelleren. Jeg ble usikker på fremtiden min, for jeg er jo vant med å arbeide hele tiden, gå på fester og er alltid den som danser på bordet. Når jeg satt på fest var jeg bare deppa og kunne ikke gjøre noe. Folk sier til meg at jeg ikke er den samme gamle, men jeg kan ikke gjøre noe med det. Legene skjønte ingenting, for betennelser skal jo gå over, sier Andresen, som ville ha full sjekk av hele kroppen.

Vurderte å gi opp

Det endte med at legene på sykehuset mente det kunne være snakk om ME, noe som i ettertid viste seg ikke å stemme. Beskjeden sendte imidlertid Andresen enda lenger ned i kjelleren. Han ringte en gammel lærer, som hadde sykdommen, og spurte hvordan det var å leve med den.

– Hun fortalte at det var en helvetes sort, og at hun hadde hatt sykdommen i 3 til 4 år. Man kan ha ME i 30 år. Om jeg skal sitte å ha verk i kroppen til jeg er 50 år, da ser jeg ingen vits i å leve. Heldigvis tvang mamma meg med på akupunktur, som en siste utvei, forteller 22-åringen.

Det skulle vise seg å være vendepunktet for Andresen, som opplevde bedring for første gang på lenge. Men smertene kom tilbake da han startet arbeidet med å bygge drømmehuset på Brennsholmen som han lenge har spart opp penger for å få realisert.

– Jeg opplevde et smertehelvete jeg ikke unner mine verste fiender. Heldigvis har jeg gode kompiser som stilte opp og gjorde arbeidet for meg. Ellers hadde det ikke blitt noe hus. De skal få tidenes innflyttingsfest når huset nå står ferdig i februar, sier Andresen, som valgte å fortsette med akupunktur.

Vil gi ut plate

Kristian Andresen måtte også henge gitaren opp på veggen. Noe han vanligvis bruker mellom to til fem timer på daglig. Alt av spillinger på bygdefester og bursdager måtte settes på vent, men stilletiden i sofaen bruker han til å skrive egne låter.

– Jeg skriver for å få ferdig debutalbumet mitt, som jeg håper skal komme ut på senhøsten i år. Nå har jeg jo i tillegg fått infeksjon i halsen, så syngingen må også settes på vent.

– Det er bare skankan jeg har igjen nå, sier Andresen spøkefullt, som ikke legger skjul på at damene kommer når gitaren kommer fram.

– Bestefar sa alltid; du skal prøve alle, så skal du velge den beste.