I forrige ukes matspalte laget vi en Kosher-kylling som hadde sitt opphav på en jødisk restaurant i Krakow i Polen.
Også ukas rett er hentet fra samme by – den gamle jødiske bydelen Kazimierz.
Shahshuka fantes på de fleste frokost- og lunsjmenyene – med god grunn. Det smaker utmerket – sterkt og lunt på samme gang.
Jeg har prøvd å forske litt på denne retten, og i sin opprinnelige form er det en tunisisk rett som er «adoptert» til Israel.
Slik lager du andebryst og rösti
I den tunisiske versjonen bruker man den aromatiske krydderblandingen Harissa, men det er ikke vanlig i Israel.
Spesielt i Jerusalem er Shakshuka blitt en signaturrett.
Navnet betyr visstnok noe à la «blanding av alt mulig», og det er kanskje ikke så rart. Dette er en skikkelig miks av krydder, smaker og råvarer som man i utgangspunktet ikke tror passer sammen.
Men det gjør de!
Shakshuka
1 stor gul løk
4–5 fedd hvitløk
1–2 spisspaprikaer
1 rød chili
2 ss tomatpure
1 ss røkt paprikapulver
1 ss vanlig paprikapulver
1 ts cayennepepper
1 ts kummin
(1 ts Harissa)
2 bokser hermetiske tomater
4–6 egg
1 ts salt
Hakk løk, hvitløk og paprika. Stek løken først i rikelig med olivenolje til den har fått fin farge og er blitt myk. Legg i hvitløk og paprika og stek i ytterligere noen minutter før du legger i tomatpure.
Rør rundt og legg i krydderne. Hell gjerne på litt mer olje om du synes det ser tørt ut. Stek i to-tre minutter til det ser ut som om krydderne, oljen og tomatpureen har blitt godt blandet. Dette er et viktig skritt i prosessen – den skarpe smaken av tomat skal bli litt mildere og rundere.
Hell over de hermetiske tomatene og la sausen koke til den tykner.
Knekk forsiktig eggene ned i sausen. Pass på at de ikke havner for tett.
Strø over smuldret fetaost over eggene og sausen og sett stekepanna inn i ovnen på 200 grader. Du kan også sette på lokk og fortsette med å steke eggene på komfyren, men det blir bedre om du baker de i ovnen.
Etter 12–15 minutter har eggene stivnet – da strør du over litt hakket koriander.
Server Shakshuka med brød, olivenolje, Kosher-salt og kanskje litt sort pepper på toppen.
I glassene passer det utmerket med lyst øl eller fruktig rødvin.
Beteavon!