Denne uken ble det klart at det er Høyre-politiker Line Fusdahl som tar over som ny direktør for Nordlysfestivalen etter Øyvind Bakkeby Moe. Det er noe 58-åringen ser fram til med stor glede. Endelig får den tidligere fylkesrådslederen jobbe med kultur igjen – det som egentlig er hennes hjertebarn.

– Først må du fortelle oss litt om din bakgrunn innen kultur.

– Jeg jobbet i åtte år med musikk. Først i Tromsø Symfoniorkester og deretter var jeg med på etableringen av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Jeg var første administrative leder der og jobbet der fram til i mars 2010. Etter det har jeg jobbet administrativt på Nordnorsk kunstmuseum, og så har jeg vært festivalsjef for Ordkalotten Internasjonale Kulturfestival, samtidig som jeg jobbet i et management. I oktober 2011 ble jeg byråd for finans, og siden har jeg vært heltidspolitiker i fire år.

– De fleste kjenner deg kanskje best som politiker, fylkesrådsleder i Troms og byråd for finans i Tromsø kommune. Men hva kjennetegner Line når det kommer til kulturliv?

– Jeg har vært en ivrig deltaker i kulturlivet i Tromsø bestandig, helt siden jeg drev med teater på ungdomsskolen og på gymnaset. Jeg er ikke musiker, så jeg spiller ingen instrument, men jeg har jobbet mye med musikk og jeg tror de fleste som går mye på konserter kjenner meg veldig godt derfra. Jeg jobbet jo også med Døgnvill i to år, sier Fusdahl.

– Hva er det du liker spesielt godt innenfor kulturlivet? Hva er det som appellerer til deg?

– Jeg er veldig glad i musikk, og spesielt levende musikk og konserter. Jeg elsker alt som skjer på en rockekonsert av liv og røre og trøkk, men også det å høre noen spille klaver og oppleve noen av de vakreste stykkene hvor du bare kan sitte og lytte.

LES OGSÅ: 10.500 på Nordlysfestivalen

– Hva betyr musikk for deg?

– Det er stemningen og det musikken gir av opplevelser på så mange måter. Både det sosiale og det du kjenner på mange ganger ved musikk som kan bevege og røre, og sette tankene i gang. Det er det musikk betyr for meg, enkelt sagt.

– Du begynner i jobben som direktør 1. mai. Hva er det første du skal ta fatt i som leder?

- Det er programmet for neste års festival. Det er viktig å få satt ramma for den ganske fort. Samtidig skal jeg se lenger fram i tid. Jeg har et åremål på fire år så jeg har mulighet til å se fire år fram og finne ut hva jeg vil gjøre og hvordan jeg vil legge løpet disse årene, sier den nyansatte festivaldirektøren.

– Er det noe du har spesielt lyst til å gjøre eller prøve å få til med Nordlysfestivalen?

– Jeg vil forsterke og bygge videre på det gode i festivalen. Neste år er det 30-årsjubileum og det er utrolig med en festival som i hovedsak har klassisk musikk. Den har vart i 30 år og det sier litt om publikum i Tromsø som har fulgt denne festivalen i så mange år. Jeg vil fortsette med den klassiske biten, men vil jeg se hva slags koblinger man ellers kan gjøre. Jeg synes Øyvind Bakkeby Moe har gjort veldig mye for å gjøre festivalen bredere. Jeg er opptatt av å få bredden i publikum, og kanskje engasjere ungdom mer. Jeg tenker også litt på hva jeg kan gjøre i forhold til barn fordi jeg synes det er viktig at barn i en tidlig alder lærer seg hvor artig det er å være på konsert. Under Nordlysfestivalen er det den arktiske musikkfesten som er basis. Og med Tromsø sin posisjon som den arktiske hovedstaden henger det godt sammen med Nordlysfestivalen.

– Hvordan skal du fremme Tromsø gjennom Nordlysfestivalen?

– Det er ved å fremdeles trekke fram de lokale, men så må vi også sørge for å være en attraktiv arena å komme til for kunstnere utenfor. Ikke bare fra hele Norge, men også resten av verden. Man har tidligere sett mye mot øst og Russland, og det tenker jeg at vi skal fortsette med, men jeg har også lyst til å se nærmere på andre deler av Europa og det som skjer der. Jeg har et stort hjerte for Portugal, så det er noe av det jeg skal leke meg litt med. Jeg lover ingenting enda, men det er i hvert fall noe av det jeg tenker.

– Nå har du vært heltidspolitiker i flere år. Hvordan er det å skulle gå fra det og inn i kultur igjen?

– Jeg synes det er veldig artig, og er utrolig glad for at jeg har den muligheten nå til å jobbe med kunst og kultur igjen. Det står hjertet mitt veldig nært. Jeg er fremdeles fylkestingsrepresentant, og den jobben skal jeg gjøre ved siden av, så jeg er ikke død som politiker. Det jeg har gjort de siste fire årene har styrket kompetansen min på mange andre områder enn det jeg hadde fra før, men jeg tenker at dette med kultur er hjertebarnet mitt, røper Fusdahl.

Øyvind Hilmarsen, tidligere byrådsleder: – Fusdahl er en god og lojal kollega med bein i nesa. Hun står på sine meninger. Hun er også veldig grundig og setter seg godt inn i saker før hun gjør ting. Kulturlivet ligger nært hennes hjerte, så det er artig å se at hun nå skal lede Nordlysfestivalen. Foto: Tromsø Kommune
Roar Dons, styreleder for Nordlysfestivalen: – Line er rett person til å bygge videre på det våre tidligere ledere har skapt. Først og fremst har hun en brennende interesse for hele kulturfeltet. Hun har også lang erfaring som administrativ leder rundt utviklingen av det som i dag er NOSO. Og så har hun gode analytiske og strategiske visjoner. Hun er særdeles talentfull når det kommer til nettverk og relasjoner både lokalt, regionalt og nasjonalt. Foto: Ronald Johansen
Vanja Terentieff, tidligere byråd og Høyre-politiker: – Line har en egen evne til å få folk rundt seg til å være flink. Jeg opplever absolutt at hun er en lederperson. Hun er flink til å se an situasjoner, og har tillit til flinke folk rundt seg. Og så er hun veldig positiv og løsningsorientert.