Under tittelen «Rushelvetet» forteller 19 år gamle Gina Angelica Eliassen på bloggen sin om hvordan det var å vokse opp med rus i familien. Hun vokste opp med to brødre som ruset seg, og skriver åpnet om hvordan det påvirket henne og familien. Målet hennes er at flere skal få øynene opp for hvordan det er å leve med rusmisbrukere, og at flere skal forstå at å ruse seg påvirker hele familien – ikke bare en selv.

Var flau

Eliassen kommer opprinnelig fra Bergen, men går nå på skole i Tromsø.

– Jeg valgte å skrive blogginnlegget fordi jeg vokste opp blant rusmisbrukere og jeg føler at det er så skjult hvor mye det påvirker folkene rundt. Jeg følte at jeg måtte skjule det da jeg vokste opp. Jeg var flau. Folk fikk ikke lov til å være sammen med meg, og jeg latet som om det ikke var sant, forteller hun.

I innlegget skriver Eliassen at hun var 12–13 år gammel da hun begynte å forstå at de eldre brødrene var på vei inn i rusmiljøet.

«Etter hvert som årene gikk ble ting verre og verre, da var mine brødre virkelig ute og kjørte. Det ble mye arbeid for å prøve og holde de unna bråk, og det gikk utover oss alle, penger forsvant, ting forsvant, det ble utrolig lite søvn fordi jeg var konstant urolig for de, det ble lange netter for å vente på når guttene kom hjem, om de i det hele tatt kom hjem, om de var veldig ruset eller i fin form, om de var rolig eller hissig, om de hadde med seg noen eller ikke, om de var like hel, eller var skadet. Det ble lange netter og endeløs med tanker og bekymringer», skriver Eliassen i bloggen.

19-åringen tenkte lenge på å skrive blogginnlegget, før hun til slutt postet det 7. februar.

– Jeg har tenkt på at dette er noe jeg må få ut, og jeg følte at dette var en fin måte å gjøre det på. Jeg har fått enorm respons på innlegget – over 5.000 har vært inne og lest det, og det er mange som har skrevet til meg. Mange har vært gjennom det samme, men «ingen» tørr å si noe, forteller hun.

– Rørende

Eliassen er glad for tilbakemeldingene, og for åpenhet om emnet.

– Det er ingenting å være flau over. Folk som selv har vokst opp med rusmisbrukere har skrevet til meg og sier at de synes det er fint at jeg er så åpen. Folk som selv er rusmisbrukere har skrevet til meg og sier at de kjenner seg igjen. Andre igjen skriver at de ikke visste at det er slik det er, at det påvirker så mye, sier hun.

Gina Angelica Eliassen har skrevet personlige innlegg på bloggen før – særlig etter at den ene av hennes to brødre døde i 2013. Den andre broren, Cato Eliassen, er i dag helt ute av rusmiljøet.

Han har lest innlegget til søsteren, og mener det skrives for lite om tematikken.

– Hun fortalte meg i forkant at hun ville skrive et innlegg, og det var rørende å lese. Det hun skriver er ting hun ikke har fortalt meg tidligere, og ting man ikke tenker på når man står midt oppi det. Man blir kynisk og tenker mest på seg selv når man driver med rus, sier han til iTromsø.

Han ønsket å komme seg ut av rusmiljøet, både for familiens og venners skyld.

– I dag er jeg helt åpen om det, og er glad for at jeg kom meg ut. Det er ikke noe jeg vil tilbake til, livet er mye bedre uten, forklarer han.

– Slitsomt

Gina Angelica Eliassen forteller at det var slitsomt å vokse opp med brødre som ruset seg.

– Jeg gikk konstant med bekymringer, forteller hun, samtidig som hun understreker at familien også hadde det veldig godt sammen.

– Jeg hadde en veldig fin barndom, og familien var veldig knyttet til hverandre – vi ble kanskje enda mer sammenknyttet av dette. Men det var slitsomt og utmattende.

Selv tar Eliassen totalt avstand fra alt som har med rus å gjøre – hun verken drikker eller røyker. Hun tror ikke folk flest vet hvor mye rus påvirker de rundt rusmisbrukeren.

– Det var trist. Da jeg ble eldre så jeg hvor slitne de var og hvor ille det var. Det var tungt å se – brødrene mine var jo forbildene mine, forteller 19-åringen.

Vil hjelpe

I fremtiden kunne Eliassen tenke seg å jobbe som Barne- og ungdomsarbeider, og vil gjerne hjelpe andre med sine erfaringer.

– Jeg tror jeg har blitt ganske voksen av dette. Jeg har lyst til å kunne snakke om dette på skoler, og få ut til folk at man kan få hjelp, at rus ikke er kult og at det ødelegger ikke bare deg, men alle rundt deg. Rus har blitt altfor populært. Jeg kjenner mange som synes det er kult med rus. Jeg vil at folk skal vite konsekvensen av det, påpeker Eliassen.

Hun ønsker at andre i lignende situasjoner skal vite at de ikke er alene og at det er greit å prate om det.

– Å ha rusmisbrukere i familien er nok vanligere enn man tror. Jeg tror det er mange som også føler skyld når det er noen i familien som ruser seg, sier Eliassen, før hun legger til:

– Når jeg ser de reaksjonene jeg fikk på dette innlegget, kjenner jeg at jeg gjerne vil bruke stemmen min mer.