– Man ser ofte at det ikke snakkes så mye om å ha rusmisbrukere i familien. Man kjenner vel igjen selv det at man helst vil presentere et godt bilde av familien sin, og at man gjerne vil være som andre, sier Haugland.

– Mange barn og unge som har en i familien som ruser seg blir veldig flinke til å holde opp en fasade, legger hun til.

Haugland mener folk må bli flinkere til å snakke om problemstillingen.

– Gudskjelov har det blitt mer fokus på rus og psykisk helse nå, og man har blitt flinkere til å snakke om det. Jeg håper vi kan snakke enda mer om det i årene fremover, sier hun.

Minst 150.000

Haugland forteller at det finnes lite og dårlig tallmateriale som sier hvor mange i landet som har et rusproblem.

– I BAR har vi fokus på barn av rusmisbrukere, og vi bruker forsiktig å anslå at minst 150.000 barn har en forelder som misbruker enten medikamenter, narkotika eller alkohol.

Haugland viser til en rapport fra Folkehelseinstituttet fra 2011 som omhandler barn av foreldre med psykiske lidelser eller alkoholmisbruk.

– I denne rapporten anslås det at om lag 90.000 barn har én eller to foreldre som misbruker alkohol. Så må man legge til de som misbruker medikamenter eller narkotika.

Tar på seg en maske

Hun tror at det for mange oppleves som en følelsesmessig berg-og dalbane å ha et familiemedlem som ruser seg.

– Mange barn er veldig glade i foreldrene sine, selv om de er bekymret for dem eller sinte på dem. Mange tar på seg ulike roller eller masker for å skjule hvordan ting egentlig er hjemme. Det er ikke bare trist og vanskelig, man er jo glad i familiemedlemmet også, og mange ender dermed med en følelsesmessig cocktail.

– Det som er viktig er at man får hjelp i den situasjonen man er i. Rus kan påvirke en hel familie, ikke bare den som har rusproblemet.

Organisasjonsmedarbeider Cecilie Haugland i interesseorganisasjonen BAR – Barn av rusmisbrukere, Region Nord.