Seniorrådgiver og psykologspesialist Astrid Nygård jobber med undervisning om barn som har vokst opp med rusmisbrukende foreldre i KoRus Nord – ett av syv regionale kompetansesenter innen rusfeltet i Norge. Hun forteller at alkoholmisbruk er mest vanlig.

– Vi har ikke oversikt over hvor mange som vokser opp i familier med en rusmisbruker, og det er lite kunnskap om dette. Det handler om at rusmisbruk ofte er skjult, sier Nygård.

– Tabu

Også hun viser til rapporten fra Folkehelseinstituttet som anslår at 90.000 barn har minst en forelder som misbruker alkohol.

– Det er tabu å snakke om rus i familien. Nøyaktig hvorfor det er tabubelagt er komplisert, men at noe er tabu betyr at det ikke skal forekomme, og forekommer det skal man ikke snakke om det, sier hun.

Å vokse opp med rus i familien mener Nygård fører til uforutsigbarhet.

– Når det for eksempel gjelder drikking skjer det i ulike faser: det er en fase før drikkingen begynner, en beruselsesfase, en bakrusfase og en edru tilstand. Humøret til den som misbruker kan variere i disse fasene og konfliktnivået likeså. Og likedan hvorvidt daglige rutiner som måltider og leggetider for barnet opprettholdes. Misbruk i familien fører til stor uforutsigbarhet og utrygghet, sier hun.

Mange faktorer

Nygård forteller at det er gjort undersøkelser av dem som er i rusbehandling, som viser at mange av dem også har foreldre som har ruset seg.

– Men det er ikke sånn at om man har en forelder med et rusproblem, så blir man selv rusavhengig. Det er mange faktorer som virker inn. Om man selv utvikler et rusproblem når man vokser opp, avhenger ofte av hvor mange risikofaktorer man er utsatt for – for eksempel dårligere økonomi, vold eller seksuelle overgrep, som det er høyere forekomst av i familier der det er rusproblemer. Men det er også faktorer som kan virke beskyttende – har man en edru forelder som ser ungen og ungens behov, er det en beskyttende faktor. Det samme gjelder om ungen har andre gode voksne å forholde seg til, forteller hun.

Ut fra UngData-undersøkelsen gjort i Tromsø i 2014, der 76 prosent av elevene fra 8. til 10. trinn i Tromsø – altså totalt 1.862 stykker – har deltatt, mener Nygård å kunne lese at rus slett ikke er spesielt «in» blant unge i dag.

– Der var det blant annet spørsmål om hva som var viktig for å få status i vennemiljøet. Tabellen viser at 16 prosent av ungdommer mener det å drikke seg full øker statusen, mens 56 prosent mener at det minker statusen. Ser man på de tallene kan man si at ungdom flest mener det ikke er «in» med rusmidler. Tvert imot mener flere at det å være til å stole på og å være god på skolen økte status i vennemiljøet mer.