Nøyaktig hvor langt russekullet ved Kongsbakken vgs. hadde gått vet vi ikke, men vi kan vel anslå at de lørdag 16. april 1983 til slutt befant seg vel 1220 meter over russekonkurrentene. De ble da de første til å bestige Tromsdalstinden med spark.

Les bybildet: Har du sett dette maleriet?

Trått føre over brua

– Trått føre over brua. Fint sparkeføre opp selve Tromsdalen og siste biten opp. Ellers gikk vi gjennom med sparken, fortalte de ni rødrussene til bladet Tromsøs journalist, Knut Hansen.

De la ikke skjul på hovedhensikten med sparkeekspedisjonen:

– Hensikten er å knuse russen på Tromsdalen vgs. Vi ønsker at det for ettertiden skal stå at vi – altså Kongsbakken-russen – i 1983 var høyt hevet over Tromsdalsrussen, fortsatte de ni.

Les bybildet: Tøffe tider i byens narkomiljø

Første med spark

Journalisten var ikke snauere enn at han oppfylte russens ønske og øverst på sida den 23. april skriver vi nettopp dette, men legger til et behørig «foreløpig».

Av de ni ekspedisjonsmedlemmene var det til slutt bare tre som nådde helt opp. Dumdristighet og ungdommelig overmot vant den dagen. Mens resten av ekspedisjon gravde seg ned gikk Jan Petter Andersen, Rune Kornør og Trond Karlsen videre og «nådde toppen på spark i fem meters sikt.»

Ikke hjerte til å gi opp

– Når vi var kommet så langt, hadde vi ikke hjerte til å gi opp. Vi måtte ha det stående i boka at rødrussen i byen representert ved klasse 3B og 3C, var de første på Tromsdalstinden med spark.

Mens oppturen foregikk i uvær, var nok nedturen langt med behagelig. Da hadde de nemlig ei champagneflaske som de kunne trøste seg med og som de slapp å dele med de andre seks medrussene Anita Albertsen, Frank Øynes, Ståle Schvenke, Knut Stalsberg, Kjell Gullhav og Trond Fossum.

Les også: Nektet å la hoppsporten dø

Sprøtt

Dette var imidlertid bare et av mange «sprø påfunn» som russen la opp til i 1983.

– Alt skjer impulsivt i disse dager. Denne planen ble klekket ut i en norsktime på skolen.

Og bare for å understreke poenget med hvor sprøtt dette opplegget var, avslutter journalist Hansen med følgende:

– Hva som blir det neste før russetida er over i Tromsø, vil ti(n) den(e) vise ...

Vi slapp å vente lenge. 3. mai omtales Kongsbakken-russen igjen. Da hadde de gått under Tromsøysundet med spark, for øvrig den samme sparken som nådde opp til tinden. Dette stuntet ble utført av de hobbydykkende russeguttene Jan Erik Kjærstad, Jarl Ivar Ingebrigtsen, Ragnar Bøifot, Ole Finseth og Jens Munch-Ellingsen.