TERJEVIKA: På kaia ved slepebåten sin forteller tromsømannen at han egentlig skulle ha vært under torva for lenge siden. De siste 25 årene har han hatt fem hjerneslag, to hjerteinfarkt, en stor hjerteoperasjon, inngrep for nyre- og gallestein samt at en rekke sentrale blodårer er utblokket.

Røyker fortsatt

Etter en slik sykejournal skulle man tro at Hans Jensen hadde kuttet røyken. Men nei da, han ruller fortsatt sterkeste sort.

– Jeg har stumpet røyken tre ganger. Hver gang gikk det åtte dager til jeg fikk hjerneslag. Derfor holder jeg – bokstavelig talt – dampen oppe. Jeg våger ikke annet, sier 69-åringen.

Veldig aktiv

Tre måneder før han runder 70, er Jensen fortsatt aktiv som næringsaktør.

Denne uken gikk han inn som investor fordi barnebarnet starter opp treningssenter.

Også sønnene har fått hjelp og har i dag gode levebrød takket være økonomisk støtte fra gamle Jensen.

Les også: Måtte gi opp fisket og husbygging etter smertehelvete (iTromsø Pluss)

Solsenger

69-åringen startet sitt forretningseventyr ved å etablere Sol i nord AS – et selskap som importerte og solgte solsenger til tromsøfolk. I årenes løp har Jensen levert over 4.000 enheter.

Han har også i mange år eid gammelpolet sentralt i Tromsdalen – et bygg han i sin tid kjøpte fra Vinmonopolet.

– Nå er jeg i ferd med å avslutte forhandlingene med Totalrenovering AS og Bård Sverdrup som skal overta eiendommen på vel tre mål. Den ligger tett inntil arealer han allerede eier. Det gjør at Sverdrup får totalt fire–fem mål å boltre seg på.

Ifølge Jensen betalte han halvannen million til polet da han overtok. Nå betaler Totalrenovering seks millioner kroner.

Investerer på nytt

– Disse pengene setter jeg umiddelbart i omløp – blant annet i det nevnte treningsstudioet til barnebarnet. Så langt er jeg gått inn med 400.000 kroner i aksjekapital og 300.000 kroner til innredning og utstyr.

Hans Jensen signaliserer sånn sett at han ikke har tenkt å legge inn årene med det første.

Må holde det gående

– Jeg må holde det gående – holde maskineriet i gang. Jeg kan ikke – selv om jeg mottar min pensjon hver måned – sette meg i go'stolen og telle vegger. Nei, her gjelder det å stå på.

Plagene til tross – Hans Jensen er stolt av å være i live. Hver gang et infarkt eller slag har rammet ham, har han trent seg opp.

Les også: Hjemmetjenesten vil ha nytt alarmsenter

Rullestol og null tale

– Jeg har flere ganger havnet i rullestol uten evne til å kommunisere. Men alltid har jeg kommet til hektene igjen.

– Og dessuten: Hvem skal ta seg av investeringene dersom jeg går til icing?

Hans Jensen, som fikk sitt første hjerteinfarkt tidlig i 40-årene, erkjenner at han tok det som et varsku. Likevel har han valgt å stå på.

Kjørte hjem til Tromsø

– Ved ett tilfelle fikk jeg hjerneslag mens jeg var i Finnmark. Da jeg våknet, var jeg under behandling på Hammerfest sykehus. Det var på en lørdag. Legene snakket om at jeg skulle hentes med ambulansefly og fraktes til Tromsø. Det nektet jeg – fordi bilen sto på utsiden. Enden på visen ble at jeg kjørte hjem mandag formiddag, sier hardhausen.

Gir seg ikke

– Jeg har Olav Thon som forbilde. Sånn sett kan du skrive at jeg ikke har til hensikt å gi meg. Jeg skal stå på til jeg havner i boksen. Derfor er det viktig å holde seg i live. Det er det viktigste, sier Hans Jensen.

Operert: 69-åringen har vært gjennom mange operasjoner. Blant annet har han fått nye blodårer i halsen. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
Hardhaus: Hans Jensen (69) har et sykehushistorie som tar pusten fra de fleste. Likevel står han på som næringsaktør. Nå er det barnebarna Jensen investerer i. Foto: Ronald Johansen / iTromsø