Sørvest for Solneset skole i Hamna ligger to tomter på omtrent fire mål som Jørn Andersen, hans søster og tre andre grunneiere eier. Siden begynnelsen av 2000-tallet har det vært jobbet med å få godkjent Solneset til boligbygging, og i 2006 vedtok teknisk komité i kommunen at det skulle kunne bygges ti boliger på de to aktuelle tomtene. I 2010 ble det vedtatt en reguleringsplan for hele Solneset Syd-området, der Norbygg har fått godkjent plan for opp mot 500 boliger. Det ble da vedtatt av hovedveien inn i Solneset Syd skulle gå over de aktuelle tomtene. Det fikk grunneierne til å reagere kraftig.

LES OGSÅ: Redd for å tape millioner

Avvist i døra

I september i fjor omtalte iTromsø saken, og da hevdet Jørn Andersen at de ikke hadde fått komme til orde med deres syn, og at de hadde hatt det vanskelig med å få møte kommunen eller ha befaringer i området. Han fortalte da at han var redd for å tape millioner av kroner fordi Norbygg og kommunen ikke ville betale det tomten var verdt.

– Jeg har blitt avvist i døra hos kommunen, sier Andersen til iTromsø nå, fem måneder senere.

Han fikk beskjed om at all dialog måtte gå via advokat. De siste årene har han og søsteren brukt over 400.000 kroner på advokat i saken.

Bud langt under takst

Andersen, søsteren og de andre grunneierne sendte inn en begjæring for ett år siden om at kommunen skulle løse inn tomtene til full verdi. Svarene de fikk fra Norbygg og kommunen på dette kravet omtaler Andersen som skammelige. De fikk et bud på 3,2 og et på 2,6 millioner kroner, som var mindre enn en tredel av verditakstene de hadde fått.

– De syntes ikke at tomtene var verdt mer, sier Andersen.

Da fikk han beskjed om at de måtte hente inn en ny takst. I november var den klar – og taksten havnet på 10,3 millioner kroner.

– Takstmannen sier selv at dette er en meget nøytral takst på grunn av omstendighetene. Den er overhodet ikke høyere enn den burde være, sier Andersen.

Les også: Sier ja til omdiskuterte boliger i nordbyen.

Til retten

Det siste budet de har fått fra kommunen fikk de for en måned siden. Budet var på 3,6 millioner kroner.

– Hvis vi ikke får innvilget vårt krav i løpet av denne uken sendes saken umiddelbart til skjønnsretten, sier Andersen.

Han stiller store spørsmålstegn ved den flere år lange prosessen.

– Hvorfor bruker kommunen så mye tid og penger på å forhandle ned prisen for Norbygg? Kommunen bruker flere år og skattebetalernes penger på å forhandle ned prisen. Markedsverdien er markedsverdien – sånn er det bare, sier han.

Andersen er uføretrygdet etter tidligere kreftsykdom. Han betaler 12.000 kroner i året i formuesskatt på grunn av at han står som eier av en stor tomt som er regulert til boligformål. Dermed er han også registrert med en stor formue, noe som blant annet har ført til at sønnen ikke får fullt utdanningsstipend.

– Dette var fremtiden min som kommunen tok fra meg og ikke orket å betale meg ut fra. Jeg er frustrert og lei meg hver dag, men kommer aldri til å gi meg.

Uenig

Marianne Knapp, leder for eiendomskontoret i Tromsø kommune, forteller at de er uenige med grunneier om verdien på tomtene.

– Vi mener at denne taksten grunneier har hentet inn ikke viser verdien på tomtene, sier Knapp.

Hun forteller at kommunen har andre verdivurderinger, og at de innhenter mange takster i løpet av et år. De har sett at takstene ofte varierer i betydelig grad.

– Da kan vi ikke alltid ha tillit til at takstene er riktige, sier hun.

Hun kan ikke kommentere budene ettersom de fremdeles er i forhandlinger. Hun er innforstått med at saken trolig vil gå til skjønnsretten.

– Det er lovens system, sier hun.

Når man sender en begjæring til retten tar det vanligvis et halvt års tid før saken kommer opp for retten. Saken ser med andre ord ikke ut til å bli løst med det første. Det betyr at det vil ta tid før noe bygges på tomtene.

– Norbygg har ikke mast på oss i denne saken, det er det grunneier som har gjort. Ingen får bygge før tomtene er innløst.