Det var den gang at Fjellstua restaurant ble gjenåpnet etter at den brant natt til søndag 10. juni i 1979. En rekke inviterte gjester hadde pyntet seg til gjenåpningen, og på dagens bilde er det tidligere stortingsmann for Venstre, og en av frontfigurene i Brødrene Jakobsens Rederi, disponent Helge Jakobsen som mottar en gave fra daværende ordfører Erlend Rian. Det er åpenbart et bilde som etter Helge Jakobsens ansiktsuttrykk ser ut til umiddelbart å falle i smak.

Bak ryggen til Helge Jakobsen sitter Aud Schreuder. Ved siden av henne sitter Truls Langnes og hans kone. Mannen som vi bare ser bakhodet på midt i bildet, er Vilhelm Schreuder. Ved siden av ham sitter optiker Karl Ditlefsen.

Det var som nevnt natten til 10. juni i 1979 at fjellheisrestauranten brant helt ned. Heldigvis ble ikke selve fjellheisen rammet i særlig grad av brannen, og heisen gikk både mens brannfolkene gjorde alt de kunne for å få slokket brannen og etter at flammene var temmet.

Løp ned fjellsida

Det var en merkelig stemning på fjellet denne søndagsmorgenen. Det var ved 04-tiden at det tok fyr i restauranten. Fire medlemmer av Tromsø Drakeklubb holdt vakt over fjellheisen da de oppdaget at det var brutt ut brann. Dette var lenge før mobiltelefonens tid, og ingen telefonforbindelse til fjellheisrestauranten oppe på fjellet. En av drakeklubbens medlemmer tok derfor beina fatt og løp det raskeste han var kar om ned fjellsida for å få varslet om brannen.

Da han kom ned til Tromsdalen, hadde folk allerede sett røykutviklingen og flammene oppe på fjellet. Brannvesenet var varslet, og brannbilene underveis. Det tok likevel tid før brannfolkene kom seg opp til den brennende restauranten. Først like før klokka seks om morgenen var de første brannfolkene oppe på fjellet med alt nødvendig utstyr og var klare til å starte slokningsarbeidet. Men utfordringene sto i kø. Vanntilgangen var nemlig svært begrenset, og det tok tid før brannfolkene hadde fått koplet seg til en vannkilde som var stor nok til effektivt å få slokket brannen.

Stillhet med knitring

Imens kunne ikke disponent Helge Jakobsen, pressefolk og andre som hadde tatt seg opp til brannstedet, gjøre annet enn å stå å høre på stillheten som bare ble brutt av knitringen som ilden skapte i treverket til fjellheisrestauranten. Og samtidig undre seg over hva som var årsaken til brannen. Den ble senere konstatert til å være overslag av varme fra peisen, som hadde vært i bruk tidligere på natten.

Det var mange som trodde at fjellheisrestauranten ville bli bygd opp umiddelbart. Den var tross alt en viktig del av turist-Tromsø. Men det skjedde ikke. Brødrene Jakobsens Rederi gjennom selskapet Skips AS Nordfisk, som eide Båtsfjord Sildoljefabrikk, måtte bruke alle forsikringspengene til å investere i nytt renseanlegg for å imøtekomme strenge krav som ble innført for sildoljefabrikker. Ruinene etter fjellheisrestaurantbrannen ble derfor stående i over ti år før den økonomiske situasjonen var slik at styret i fjellheisen følte det forsvarlig å begynne å tenke på gjenoppbygging.

Spleiselag

Bjørn Andreassen, senere kjent banksjef i Handelsbanken, var styreleder da man besluttet å starte gjenoppbyggingen. Et spleiselag mellom Skips AS Nordfisk, byens næringsliv og Tromsø kommune fikk det økonomiske på plass, og byggearbeidene kunne ta til. Mellom tre og en halv og fire millioner kroner kostet det å få Fjellstua ferdig. Det var omtrent like mye som det kostet å bygge hele fjellheisanlegget på begynnelsen av 1960-tallet.

Og en høstdag i 1992 var gjenoppbyggingen ferdig, og man kunne invitere til et festlig lag for å markere at 13 års ventetid var over. Fjellstua var åpnet igjen – både for byens egen befolkning og for de tusener av turister som også den gang frekventerte Ishavsbyen.