I slutten av januar ble det gjennomført 140 kontroller mot ulike bedrifter i Tromsø. Aksjonen var et samarbeid mellom politiet, Skatt nord, Kemneren, Arbeidstilsynet og Nav. Formålet med aksjonen var å avdekke mulig arbeidslivskriminalitet. Det ble avdekket flere titall lovbrudd, og politiet pågrep fire utenlandske borgere uten arbeidstillatelse.

Utvist

– I de fire sakene ble det opprettet utvisningssak med bakgrunn i ulovlig arbeid. UDI fattet i alle fire sakene vedtak om utvisning, med innreisingsforbud på to år, forklarer konstituert sjef for grense- og utlendingsseksjonen i Troms politidistrikt, Kenneth Henriksen.

Politiet tok del i totalt 21 aksjoner, og de fire personene hadde tilknytning til disse bedriftene.

– Alle ble uttransportert fra Norge torsdag 28. januar. De hadde ikke arbeidstillatelse, sier Henriksen.

Videre etterforskning

De fire personene var alle kvinner i alderen 34-56 år. Henriksen ønsker ikke å kommentere hvilken nasjonalitet kvinnene har eller hvilken bransje de hadde tilknytning til.

Han vil heller ikke kommentere hvor mange personer som er blitt avhørt i forbindelse med kontrollene, heller ikke konkret antall lovbrudd som er blitt begått eller hva som til nå er det mest alvorlige lovbruddet.

– Dette er fordi det fortsatt er arbeid som gjenstår, sier han.

Avdekket 41 lovbrudd

Stein B. Ringseth, avdelingsdirektør for skattekrim ved Skatt nord, opplyser at de og Kemneren var med på alle de 140 kontrollene som ble gjennomført. Videre opplyser han at de foreløpig har avdekket 41 lovbrudd. Disse lovbruddene omfatter fakturering med moms uten at virksomheten er registrert i merverdiavgiftsmanntallet og manglende føring av personallister. Lovbruddene ble oppdaget innen bransjene servering, skjønnhetspleie, varehandel og bilpleie.

– To anmeldelser er så langt under vurdering. Det ble under aksjonen gjennomført kontrollhandlinger som Skatt nord har behov for å følge opp med nye handlinger for å kunne avdekke alvorlighetsgrad. Dette betyr at det kan komme flere anmeldelser, sier Ringseth.

Kontantbeløp

Det ble i januar opplyst at de hadde beslaglagt 600.000 kroner i kontanter, hvorav det største enkeltbeslaget var på 75.000 kroner. Skatt nord har i ettertid fått inn ytterligere 400.000 kroner, som en direkte følge av aksjonene. Derfor er det nå et samlet beløp på en million kroner.

– Dette beløpet vil fortsatt kunne øke. Det største enkeltbeslaget knytter seg til restaurantbransjen. Forklaring som ble gitt var at virksomheten var på etterskudd når det gjaldt å foreta dagsoppgjør på grunn av sykdom, forklarer han.

Det han anser som det mest alvorlige lovbruddet er knyttet til fakturering med moms uten at virksomheten er registrert.

– Vi jobber nå med å sjekke ut hvor stort omfang dette har, og det er derfor for tidlig å si noe om alvorlighetsgraden. Strafferammen for alvorlig merverdiavgiftsbedrageri er fengsel inntil seks år, sier han.

Trygdesvindel

I forbindelse med kontrollene undersøkte Nav Kontroll totalt 11 saker for trygdesvindel.

– Av de 11 er fem blitt henlagt. Seks av dem jobbes det videre med. Det er vanskelig å si mye mer om saken, fordi det tar tid før all informasjon er hentet inn, sier avdelingsdirektør i Nav Kontroll nord, Jannike Syse.

– Er det snakk om alvorlig trygdesvindel?

– Det er for tidlig å si noe om, sier hun.