LANGNESVEIEN: Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø advarer mot en ukultur blant hundeeiere i Tromsø. Ifølge nestleder Therese Simonsen Rye ringes både vakttelefonen og hundegruppa nå ned av folk som enten har kommet over en løshund eller folk som har mistet hundene sine.

– Det siste året har vi registrert en merkbar økning i løshundproblematikk. Jeg vil gå så langt som å si at det har vært en eksplosjon i saker der folk har mistet hundene sine, sier hun.

– Uansvarlige hundeeiere

I Tromsø er det generell båndtvang hele året, men ifølge Dyrebeskyttelsens lokalavdeling i Tromsø er dette noe som veldig mange ikke respekterer, og peker på at det bare i vinter har vært mange tilfeller der hunder blir borte, ofte mens de er på tur.

– Vi har opplevd tilfeller der folk slipper løs små valper på 3–4 måneder, og så blir de borte. Dette er noe som skjer over hele Tromsø, og noen blir aldri funnet igjen fordi de trolig fryser i hjel. Vi får også telefoner midt på natta fra folk som har funnet en herreløs hund vandrende gatelangs, og vi har ikke alltid kapasitet til å hente hundene fordi vi ikke har nok fosterhjem. Jeg er sjokkert over hvor uansvarlige noen hundeeiere er, sier nestlederen.

LES OGSÅ: Har ønsket seg tomt for å bygge nytt hjelpesenter - nå er drømmen knust

Jevnlige henvendelser

Operasjonsleder Jøran Bugge i Troms politidistrikt sier at politiet ikke lenger har mulighet til å innhente løshunder og at de i alle slike tilfeller må henvise folk videre til Dyrebeskyttelsen.

– Gjennom hele året får vi henvendelser fra folk som har mistet hundene sine, uten at jeg kan gi noen eksakte tall. Vi har en ID-skanner på politihuset som vi kan bruke dersom folk kommer med en eierløs hund, men bortsett fra det er det ikke så mye vi kan gjøre. Vi har ikke mulighet til å ta inn hunder på politihuset, sier Bugge.

Ber folk skjerpe seg

Therese Simonsen Rye ber hundeeiere skjerpe seg, spesielt i tiden fram mot våren.

– Vi ser med gru fram mot fuglenes hekkesesong. Hvis det ikke blir en endring blant hundeeierne, kan det bli katastrofalt. I fjor vår var det en løshund som raserte titall fuglereir rundt Prestvannet. Det er krise for fuglelivet, sier Rye.

FORTVILER: Therese Simonsen Rye ber hundeeiere om å skjerpe seg når det gjelder å ha hunden i bånd. – Det er spesielt viktig når det går mot vår og hekkesesongen er i gang, sier hun. Foto: Lars Åke Andersen Foto: Lars Åke Andersen