Det mener fastlege Mona Kjeldsberg, som i disse dager reiser landet rundt i regi av Aktivitetsalliansen. De ønsker at leger tar i bruk fysisk aktivitet som medisin i større grad.

– Det er et ikke ubetydelig problem. Fysisk aktivitet er ikke satt på agendaen, og de siste årene har det kommet stadig bedre dokumentasjon på effekter av fysisk aktivitet, sier Kjeldsberg til iTromsø. – Mangler kunnskap

Torsdag besøkte hun legeutdanningen i Tromsø – i håp om at studentene trykker behandlingsmåten til sitt bryst. I dagens seksårige legeutdanning vies null tid til fysisk aktivitet.

Ifølge Kjeldsberg er Oslo eneste sted der fysisk aktivitet står på planen. Der har de 45 minutters undervisning i løpet av seks år.

– Legene mangler ofte kunnskap om hvordan de skal ta det i bruk i behandling og forebygging. Resept og fysisk aktivitet er ikke likestilt, sier hun.

30 minutter hver dag

Helsedirektoratet anbefaler at en voksen person bør være i fysisk aktivitet i 150 minutter i uken. Det tilsvarer 30 minutter hver dag.

– Trening forlenger livet med 3,25 år er det beregninger som viser, sier Kjeldsberg før hun skynder seg å legge til:

– Forskning viser at du får bedre livskvalitet i minst fem år.

– Det viktigste er at trening øker livskvaliteten, sier Yngvar Andersen, kjent fra NRK-programmet Puls.

– Verktøyet må brukes

Duoen har vært rundt om på Universitetet i Oslo, Bergen og Trondheim før de avsluttet turneen med debatt i Tromsø torsdag kveld sammen med Medisinstudentforeningen i Tromsø. Årsaken er at de deler ut Aktivitetshåndboken, en bok laget av Helsedirektoratet i 2009. Den gang ble den gitt ut til alle fastleger, men så var det bråstopp. Nå deles den ut til alle sisteårs legestudenter.

– Vår rolle er å få ting til å skje. Det handler om å ha kunnskap rundt fysisk aktivitet og bruke dette som et verktøy, sier Anders Hall Grøterud i Aktivitetsalliansen, som ledet torsdagens debatt.

På legebesøk

Kjeldsberg er selv fastlege, og innrømmer at det er enkelt å bare skrive ut resept i stedet for å benytte seg av fysisk aktivitet.

– Under stort tidspress er det lett å velge den løsningen, men vi vil gjøre noe med det, sier hun.

– Hvis jeg kommer på legebesøk og er syk. Har du et eksempel på hva du vil gjøre?

– Først må jeg spørre om du er fysisk aktiv. Hvis ikke må jeg lansere det som et alternativ til problemene du har eller kan få. Hvis du er motivert kan jeg gå videre med trening ved å avdekke eventuelle barrierer, komme over hindringer og andre ting. Deretter handler det om å være mer konkret med en treningsplan.

– Derfra må jeg henvise deg videre. Legene skal gi deg en start, men vi må veilede deg til andre som har kompetansen på det, sier hun.

Men foreløpig er konklusjonen knallhard fra Aktivitetsalliansen.

– Det brukes for lite, men med den nye utsendingen av aktivitetshåndboken blir det nok bedre. Vi har tro på fremtiden, konkluderer Anders Hall Grøterud.