– Det var med stor forskrekkelse at jeg leste at antall utskrivningsklare pasienter som tar opp sengeplasser ved UNN nå er oppe i 30. Det er veldig alvorlig, sier Anna Amdal Fyhn.

– Krever handling

Komitélederen for helse og omsorg mener det er alarmerende at tallet siden desember har steget fra 18 til 30 pasienter.

– Det er ikke tvil om at dette får store konsekvenser, både for de aktuelle pasientene og deres pårørende, men også for pasienter som ikke får den behandlingen de har behov for hos spesialisthelsetjenesten fordi kommunen ikke klarer å håndtere situasjonen, sier Fyhn.

Hun mener at det ikke er godt nok av byrådet å slå seg til ro med at situasjonen vil bli bedre når Mellomveien bo- og rehabiliteringssenter åpner i begynnelsen av april.

– Dette er så passivt at jeg er rystet. Jeg krever handling og en gjennomgang av hva som faktisk er gjort for å bedre situasjonen. Det nytter ikke å si at man er fortvilet, mens man sitter og venter på at det skal åpnes på Mellomveien. Man må snu enhver stein for å se på hvordan man kan avhjelpe situasjonen, om det så bare resulterer i at de klarer å bedre situasjonen for noen få pasienter, påpeker Fyhn.

  • LES OGSÅ: – Vi kan ikke produsere sykehjemsplasser som ikke eksisterer

– Direkte uansvarlig

Hun etterlyser derfor aktive tiltak for å minke UNN-køen.

– Da vi behandlet saken i kommunestyret 17. februar, var det snakk om å ta kontakt med andre kommuner i nærheten for å kjøpe midlertidige plasser hos dem. Dersom det er slik at de mangler bemanning til å ta imot flere pasienter, kan vi se på om det er noe Tromsø kommune kan bidra med. Det går an å tenke nytt. Selv om Mellomveien skal åpne i april, er det lenge i dette perspektivet, der kommunen betaler store summer i døgnmulkt, samtidig som pasienter blir liggende på sykehus når de har behov for en annen type oppfølging. Det er direkte uansvarlig, påpeker Fyhn, før hun legger til:

– Man må også se på hvordan man drifter de korttidsplassene kommunen har i dag. I kommunestyret i februar fikk vi beskjed om at de skulle ta en gjennomgang av disse plassene. Er dette gjort, spør hun.

Fyhn mener også det vil være fornuftig å gjenoppta samarbeidet med Kurbadet.

– Jeg ville også ha kjempet aktivt for å få tilbake de tre rehabiliteringsplassene på Kurbadet som byrådet sa opp i fjor, om så bare midlertidig. Om noen av dem som ligger og venter på å bli skrevet ut fra UNN kunne få plass der, ville det være bedre enn ingenting, påpeker komitélederen.

  • LES OGSÅ: Tromsø kommune har betalt totalt 46,3 millioner kroner til UNN for utskrivningsklare pasienter

Holdes utenfor

Hun reagerer for øvrig på at helse- og omsorgskomiteen ikke blir inkludert i den situasjonen kommunen nå står overfor.

– Onsdag har vi møte i helse- og omsorgskomiteen. Det ligger ingen saker til behandling som dreier seg om dette. Vi holdes helt utenfor og det går ikke an når vi er i denne situasjonen. Her handler det om å sette alle kluter til og snu enhver stein for å se om det er noe som kan gjøres, mener Fyhn.