Som iTromsø skrev på tirsdag, betaler Tromsø kommune for tiden over 135.000 kroner dagen i døgnmulkt til UNN for utskrivningsklare pasienter ved sykehuset. På forespørsel fra iTromsø har kommunen hentet ut tall som viser hvor mye penger de har betalt i døgnmulkt siden samhandlingsreformen ble innført 1. januar 2012 og ut 2015.

Tallene som er fremskaffet av økonomirådgiver i byrådsavdelingen for helse og omsorg, Asle Tjeldflåt, viser at Tromsø kommune har betalt totalt 46,3 millioner kroner til UNN for utskrivningsklare pasienter de siste fire årene. Da er det ikke tatt med hvor mye penger som ble utbetalt i de to første månedene av 2016.

Tjeldflåt mener det er viktig å være klar på at det ikke blir riktig å presentere denne summen som nettoutgift for kommunen, da Tromsø kommune uansett ville ha hatt en utgift ved å gi tjenester til disse pasientene.

Enhetskostnaden for en kommunal institusjonsplass i Tromsø kommune har de siste tre årene ligget på omkring 1.070.000 kroner per plass per år, det vil si omtrent 2.930 kroner for en døgnplass. Man må derfor trekke denne summen fra prisen for døgnmulkt når man skal finne ut hva slags merutgift mangelen på sykehjemsplasser har skapt for kommunen. Med en gjennomsnittspris på omtrent 4.200 kroner de siste årene, tilsvarer det en merutgift på i gjennomsnitt 1.270 kroner per døgn per pasient.

– Merutgiften for Tromsø vil derfor være på om lag 14 millioner kroner totalt, forklarer Tjeldflåt, som understreker at dette er et nokså grovt estimat.

  • LES OGSÅ: Tromsø kommune har betalt totalt 46,3 millioner kroner til UNN for utskrivningsklare pasienter