RØDBANKEN: Tall fra Eiendom Norge fra februar viser at hyttesalget har økt med 9 prosent på landsbasis det siste året. I Tromsø har det vært stille på markedet siden i fjor høst, men nå som påsken og april nærmer seg begynner markedet for fritidsboliger å røre på seg.

– Vi merker økt interesse og etterspørsel rundt fritidsboliger. Når vi legger ut nye objekter etterspør folk prospekter og er nysgjerrige. Det blir spennende å se om vi får den økningen vi venter oss i tiden fremover, sier Kristin Amundsen, administrerende direktør i EiendomsMegler 1 Nord-Norge.

Les også: Tror på utflating i boligprisene

Økt etterspørsel

Hun opplyser om at innbyggere i Tromsø som regel ikke har hytte i Tromsø, men i nærliggende områder og kommuner. Deriblant Balsfjord, Lyngen, Bardu, Nordreisa, Lenvik, Målselv, Salangen, i tillegg til Tromsø kommune.

PoPULÆRT HYTTEOMRÅDE: Denne hytta ble solgt i Skibotn i Storfjord kommune ved Lyngenfjorden, i underkant av to timer fra Tromsø.

– Det omsettes omtrent 150 fritidsboliger i året i disse områdene. Markedet er variabelt. Det er som regel stille om vinteren, men vi forventer at omsetningen går opp nå etter påske og ut i april. Tilbudet av fritidsboliger har økt, og vi ser en økende tendens i etterspørselen selv om det fremdeles er et rolig marked, sier direktøren.

Frittstående hytter

Ifølge eiendomsmegler Kjell-Ivar Jaklin er det sammensatt hva folk søker når de er på jakt etter hytte. Noen søker hytter i hyttebyer og felt med regulerte områder, og tiltrekkes av hytter i nærheten av hvor familie og venner har kjøpt. Men tendensen er at flere ønsker hytter som ligger skjermet og for seg selv. Frittstående hytter som ikke ligger i hyttefelt er blitt populære objekter på markedet.

– Det er flere som ikke ønsker å ha hytte så tett på andre. Mange synes at de bor tett på i byen og vil gjerne ha armslag og en hytte litt for seg selv. De vil ikke sitte på hyttebalkongen og kunne snakke med hyttenaboen som sitter på sin balkong like ved.

Men hytta skal heller ikke ligge for langt unna hjemmet. De fleste vil være innenfor en totimersgrense og helst kortere.

Mest populære

Ligger hytta i tillegg i nærheten av vann eller sjø, kan du være sikker på at interessen på markedet er stor. De mest populære hyttene er nemlig ofte de som ligger nært vann eller sjø.

Kristin Amundsen, administrerende direktør i EiendomsMegler 1 Nord-Norge.

– Når det legges ut hytter som ligger ved vann eller ved havet så er markedet der med en gang, sier Amundsen.

– Da har de aktiviteter både om sommeren og om vinteren. Lyngen er et yndet sted å ha hytte fordi det ligger nært fjell og vann. Da kan man stå på ski om vinteren og ha nærhet til sjøen om sommeren, sier Jaklin.

Helårshytta

Videre forteller Jaklin at folk tidligere kjøpte sommerhus eller fritidsboliger til bruk bare deler av året, men at det nå er helårshytter som gjelder.

– De fleste ser etter helårshytter, og vil ofte ha samme standard på hytta som i boligen sin, slik at man har en hytte å bruke hele året.

Hytter uten strøm og innlagt vann er med andre ord ikke det folk lenger er på utkikk etter.

– Nei, det skal være omtrent like bra på hytta som hjemme. Mange legger faktisk mer arbeid i hytta enn i boligen sin. Det har nok med å gjøre at folk ofte reiser på hytta i helgene og oppholder seg der når de har fri og tid til å gjøre slikt arbeid. På den måten blir hytta ofte hjertebarnet, sier megleren.

Tar sjansen

Kristin Amundsen mener lav rente, og at Tromsø ikke er direkte påvirket av oljebransjen, er faktorer som bidrar til at folk er villige til å ta sjanser på hyttemarkedet. Til tross for et høyt prisnivå på boligmarkedet.

– Mange prioriterer å legge pengene i primærbolig og ikke i sekundærbolig. Det er ikke alle som tar seg råd til å kjøpe seg hytte. Men det er et marked der. Folk ringer og viser tydelig interesse. Det er fra nå og utover vi forventer at aktiviteten på hyttemarkedet tar seg opp. Det vil resultere i flere salg, sier hun.