Det tror førsteamanuensis i finans ved Handelshøyskolen i Tromsø, Espen Sirnes.

– Jeg følger ikke boligmarkedet fra dag til dag. Men det har vært bygd mye i Tromsø, og mye er også i ferd med å bygges. Jeg blir derfor ikke overrasket hvis tempoet på boligmarkedet slakker ned litt.

Les også: Nå er det disse hyttene vi vil ha

Mens oljekrisen har hatt innvirkning på boligmarkedet andre steder i landet, er ikke Tromsø direkte påvirket.

– Det har ført til nedskjæringer i Aker, men vi har ikke så mye oljevirksomhet i Tromsø, og er derfor ikke så utsatt her. Det vil likevel kunne ha en negativ effekt, selv om den nok ikke blir så merkbar.

Sirnes peker på boligbyggingen som viktigste faktor for roligere tempo på boligmarkedet.

– Med flere boliger under utbygging vil sannsynligvis prisveksten i Tromsø bremse opp. Vi har hatt en høy prisvekst på boliger fordi det har vært få boliger på markedet. Nå blir det flere nye boliger til salgs og det tror jeg vil være med på å dempe den voldsomme prisveksten.

– Det spørs hvor lenge man vil fortsette boligutbyggingen i like stor grad som nå, men de neste to årene må man nok regne med en utflating i boligprisene, sier han.

Dersom boligprisene flater ut kan det dermed bli rom for å bevege seg ut på markedet for fritidsboliger. Høye boligpriser påvirker budsjettet, og dermed kan en utflating i prisveksten åpne opp for dem som er på hyttejakt, mener førsteamanuensen.