Derfor har vi i ukas matspalte tatt hjelp av en Norges-mester til å presentere noe du kan varme deg på etter skituren.

Vi har nemlig fått servitør-elev på Breivika VGS – Henriette Wist, som tidligere i år vant «NM» for kokke- og servitørelever, til å gi oss oppskrift på tre flotte afterski-drinker for både unge og gamle.

– Alle tre kan serveres med eller uten alkohol, så både barn og voksne kan kose seg med dem, sier Henriette.

Vil man ha drinkene med spiss så heller man på konjakk, rom eller akevitt – vil man ha dem «blanke» så lar man være.

– Dessuten så har jeg brukt råvarer som «alle» har hjemme nå til påske – eksempelvis appelsiner, sier hun.

Hun har som sagt laget tre drinker der hun har hentet inspirasjon fra påsken, påsketradisjoner og en så bred smaksopplevelse som mulig.

– Det skal ikke bare være søtt eller syrlig, det må være litt andre smaker også. Det må være balanse i drinkene, sier hun.

Og det viser seg ikke minst i hennes «Sjokko Sjokk» – der hun ikke bruker sukker, men honning og ingefær isteden. Ifølge undertegnet så er Henriettes variant av varm kakao et lite mesterverk av god smak, balanse og konsisten. Den er – for å beskrive det – i helt motsatt ende av kakeglasur ...

Nuvel, her følger oppskriftene på de tre drinkene – alle signert Henriette (som dog innrømmer at hun har fått litt innspill fra venner og lærere).

- Jeg har prøvd å teste meg fram til de rette smakene, og jeg synes vi har landet på tre veldig gode drinker, sier hun.

Henriettes Sjokko Sjokk

10 dl melk

1 dl kakaopulver

2 dl sterk kaffe

4 ss honning

1 ss karamellsaus

¼ ts salt

Litt under en teskje malt ingefær

(Til voksne: 4 cl konjakk per. person)

Bland kakao, honning, karamellsaus og litt av melken i en panne. Varm opp under omrøring. Spe med resten av melken og kaffen når kakaopulveret har løst seg opp. Varm opp til kokepunkter under omrøring. Tilsett ingefær. Mål opp 4 cl konjakk per. Person i et glass eller kopp og fyll opp med det varme. Server med pisket krem.

Auroras drøm

1 liter vann

1 dl sukker

1 hel vaniljestang

1 hel appelsin

cirka 6 dadler

(Til mann: 4 cl mørk eller lys rom

Til dame: 2 cl mørk eller lys rom og 2 cl Amaretto)

Kok opp vann og sukker. Skjær vaniljestangen i to og ta ut vanilje frøene og ha i panna med vann og sukker. Del vaniljestangen en gang til å ha oppi panna. Skjær appelsin i skiver og ha oppi samt dadlene. La dette koke noen minutter før du tar ut appelsinskivene, dadlene og vaniljestangen. Finn fram glass eller kopper og fyll oppi rom eller rom og Amaretto og tilsett det varme.

Døgnvill

3 dl vanlig gløgg

6 dl vann

1 hel appelsin

2 kanelstang

6 stjerneanis

(Til voksne: 4 cl akevitt)

Kok opp gløgg og vann. Skjær appelsin i skiver og ha oppi gløggen og vannet. Ha kanelstang og stjerneanis oppi. La dette koke noen minutter på lav varme før du tar ut kanelstang, stjerneanis og appelsin. Finn fram glass eller kopper og ha 4 cl akevitt og tilsett den varme toddyen.