1. «Fargo»

Mange husker nok Coen-brødrenes kritikerroste film fra 1996, men «Fargo» ble i 2014 også utgitt som TV-serie. Med to vidt forskjellige ensembler, som knyttes sammen, får man gjennom to sesonger et nytt innblikk i drapsmysteriene i den lille byen Fargo i Nord-Amerika. Den nyvinnende Netflix-serien er et godt valg for dem som ønsker noe litt nytt på TV-skjermen, men forbered deg på absurd og annerledes påskekrim.

2. «Innesperret»

Denne islandske spenningsserien hadde nylig serieavslutning på NRK, men for dem som ikke har sett den kan påsken være en god anledning. I serien følger vi politiinspektør Andri som etterforsker en drapsgåte på ei ferge, der han mistenker at morderen fortsatt er ombord. Dette er vårens store «krim-snakkis», så har du ikke sett den bør du få det gjort i løpet av påsken før småpraten på skolen eller arbeidsplassen «spoiler» serien.

Vil du heller lese? Her er seks krimbøker du kan boltre deg med foran peisen!

3. «Forbrytelsen»

Danskene er gode på krim og «Forbrytelsen» er noe av det beste de har produsert. Her følger man etterforskeren Sarah Lund, som gjennom tre sesonger må løse drapsgåter, kidnappinger og personlige konflikter. Serien er godt produsert og oppfyller nesten samtlige kriterier for en god påskekrim.

4. «Sherlock»

En klassiker innenfor krimsjangeren er Sherlock Holmes i Baker Street 221b. I BBC-serien «Sherlock» møter vi den kjente detektiven i moderne omgivelser gjennom lengre episoder som strekker seg over én og en halv time. Til tross for de lange episodene er dette kvalitetskrim som inviterer til å se flere på rappen, med et spennende plott krydret med gode humoristiske poeng.

5. «Broadchurch»

Britisk krimserie der man følger etterforskerne Alec Hardy og Ellie Miller. I første sesong etterforskes drapet på en liten gutt i byen Broadchurch. En nervepirrende serie som trekkes ekstra opp av gode skuespillerprestasjoner. Klassisk britisk krim som vil holde deg limt til sofaen til du er ferdig med å se. Men fortvil ikke, det finnes to sesonger med denne dramakrimmen, så her er det bare å rigge seg godt til rette med påskeegget.

6. «Making A Murderer»

Har du ikke fått med deg denne ennå? Fy skam, da har du nok gått glipp en rekke diskusjoner på kontoret. Likevel har du i påsken en unik sjanse til å få med denne fantastiske «true crime»-serien som gir et solid, og til tider svært frustrerende innblikk i amerikansk rettspraksis. Her møter vi Steven Avery, mannen som ender opp med å bli drapsmistenkt mens han avslører korrupsjon i politiet, etter å ha sonet som uskyldig i 18 år. At disse hendelsene faktisk har skjedd, gjør den desto mer skremmende og fascinerende.

7. «True Detective»

HBO er kjent for sine kvalitetsserier og «True Detective» er intet unntak. I første sesong, som er den mest kritikerroste, spiller Matthew McConaughey og Woody Harrelson to etterforskere som nøster opp flere drapsgåter de tror har en sammenheng. Samtidig får vi følge deres personlige forhold, som til tider er svært turbulent. Dette er en mørk krimserie som vil gi deg frysninger og gufs, men som samtidig er umulig å legge fra seg.

8. «River»

En ganske tradisjonell påskekrim med Stellan Skarsgård i hovedrollen. Over seks episoder følger vi hans rollefigur John River i dét han forsøker å nøste opp et klassisk drapsmysterium. En av de kortere seriene på denne listen, så kan være en grei serie til en liten hyttetur eller som en oppvarming til en lengre påske-krimseanse.

9. «Broen»

Nok en skandinavisk serie på denne listen som rettferdiggjør sin plass blant de internasjonale. Det hele begynner med at et lik blir funnet på en bro som ligger på grensen mellom Sverige og Danmark, noe som igangsetter en storslått drapsetterforskning. De to nabolandene er nødt til å samarbeide, med etterforsker Martin Rohde fra dansk side og Saga Norén fra svensk side. Deres stridende gjør etterforskningen komplisert, men desto mer fascinerende.

10. «Luther»

Kanskje den serien på listen som har minst «påskekrim-feel», men en veldig god krimserie fra BBC. Idris Elba portretterer den litt mørke karakteren «Luther» på en genial måte, som kommer til å sjarmere og fascinere deg. Det er foreløpig gitt ut fire sesonger, så her er det mye å kose seg med.